. Ma Gedeon napja van.
Fizetünk, mint a katonatiszt
2014-09-23 12:32:23
Fizetünk, mint a katonatiszt

Fizetünk, mint a katonatiszt

A számlák 74 százalékát időben fizetik ki a magyar cégek és magán ügyfelek, ezzel másodikak a sorban a lengyel 76 százalékos arány után, a régiós átlag 72 százalék - derült ki a követeléskezelő EOS-csoport 12 európai országban végzett kutatásából.

 

Az EOS megbízásából a TNS Infratest független piackutató az idén tavasztól nyár elejéig 2600 vállalati döntéshozót kérdezett meg, a felmérést hetedik alkalommal végezték - mondta Thummerer Péter, az EOS Faktor Magyarország Zrt. és az EOS KSI Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

 

A csoport két magyar cége tavaly 54 milliárd forint lakossági és 2 milliárd forint céges követelést kezelt, az egy évvel ezelőtti adatok ennél kisebbek voltak - ismertette a kimutatást az ügyvezető igazgató.

 

A magyarországi cégek a kereskedelemben 16, az iparban 31, míg a szolgáltatások területén 38 százalékban veszik igénybe a külső követeléskezelő szakemberek segítségét Magyarországon, ha magán ügyfelektől kell a kintlevőséget behajtani. A céges ügyfeleknél ugyanezek az arányok - az előbbi sorrendben - 27, 18, illetve 9 százalék.


A magyarországi ügyfelek a számlákat - átlagosan - csak a fizetési határidő lejártát követő 23. napon fizetik ki. Ez kicsivel a 27 napos kelet-európai átlag alatt van.

 

A követelések három nagy csoportra oszthatók: közmű-, távközlési- és banki követelésekre.

 

Az ügyvezető igazgató elmondta azt is, hogy a nem fizető ügyfeleket az első 60-120 napban a számla kiállítója kísérli meg fizetésre bírni. Ezt követően dönt úgy, hogy szakcéggel kezelteti a követelést, majd ha az is sikertelen, akkor választ: vagy eladja a követelést, vagy pedig jogi útra tereli az ügyet.

 

A követeléskezelő mindig csomagban vásárol kifizetetlen számlákat, az átlagos ár az összesített követelés 5-30 százaléka - válaszolta az ügyvezető igazgató az MTI kérdésére.
    Az EOS a múltbeli adatokból kalkulálni tudja a felkínált követelés-csomag optimális vételárát. Az utóbbi időben a szolgáltatók elektronikus árverésen értékesítik a csomagjaikat, de ha eléri az ár az általuk kalkulált alsó limitet, akkor kiszállnak a versenyből - tette hozzá Thummerer Péter.

 

Az utóbbi időben az eladási ár mintegy 20 százalékkal növekedett. A piacon megjelentek a kisebb faktor cégek, amelyek nem saját tőkéből vásárolnak követelést, hanem banki refinanszírozással dolgoznak. Ez új helyzet, mivel a 2008-as válságot követően a refinanszírozás gyakorlatilag megszűnt.

 

Az EOS-csoport egyike a világ vezető nemzetközi pénzügyi szolgáltatóinak. A vállalat fő tevékenységi köre a követeléskezelés, és 51 leányvállalatával, több mint 9000 munkatársával, valamint 20 ezer ügyfelével piacának egyik legnagyobb szereplője. Az EOS-csoport összesen 150 országban van jelen partnerhálózatán keresztül. Tulajdonjogilag a német Otto-csoporthoz tartozik.

 

A magyarországi két leányvállalat 220 munkatárssal tevékenykedik.

 

MTI

 

 

Utoljára frissítve: 2014-09-23 20:22:32

További híreink
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Színes Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Színes Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati m...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
Bővebben >>