. Ma Andrea napja van.
Emléklábtáblát avattak egy 56-os mártír emlékére Péteriben
2016-05-19 19:55:00
Emléklábtáblát avattak egy 56-os mártír emlékére Péteriben

Emléklábtáblát avattak egy 56-os mártír emlékére Péteriben

Az ünnepségen köszöntőt mondott Kőrösmezey László, a Recski Szövetség Egyesület főtitkára és Petőné Vizi Valéria polgármester, valamint áldást mondott Óvári Péter evangélikus lelkész.

 

A Péteriben található a Földváry család egykori kastélya, amelynek maradványain épült újjá a falu Művelődési Háza. A most felavatott emléktábla a Művelődési Ház falát díszíti. Ebben a házban töltötte gyermekéveit Földváry-Boér Elemér, aki 1950 és 1953 között a Recski Munkatábor internáltja volt, majd rövid életét 1956. október 24-én a Magyar Rádiónál oltotta ki a gyilkos golyó.



Vajon lehet-e szeretni valakit, akinek a fényképét sem láttuk? – tette fel a kérdést a mélyen vallásos Földváry-Boér Elemérre utalva beszédében Tarnai Richárd kormánymegbízott, aki a jelenlévők képzeletébe idézte az ’56-os eseményeket. Az irodalmár fiatalember, aki átélte az orosz csapatok első bevonulását 1945-ben, – Elek nevű bátyját a Pesti utcáról hurcolták el Oroszország felé – nem érhette meg a második bevonulást, mert vitte a fiatal forradalmár szíve, a szabad Magyarországért és az Államszocializmus ellen, tüntetni. A kormánymegbízott elmondta, szimbolikus lehet az is, hogy Péteri közel van ahhoz az úthoz, amelyen át november negyedikén a megszálló tankok vonultak Budapest felé. Vajon lehet-e valakit szeretni, akit nem láthatunk? – tette fel végül újra a kérdést Tarnai Richárd immár a Teremtőre utalva, akit Elemér már színről- színre láthat.



Körösmezey László, a Recski Szövetség Egyesület főtitkára Földváry-Boér Elemér életének a Kistarcsán és recski munkatáborban töltött négy és fél éves időszakát emelte ki. Felidézte bátorságát, erkölcsi erejét az átélt szenvedések közepette, és hogy a hajnaltól késő estig tartó munka, az embertelen bánásmód és a szisztematikus éheztetés ellenére is olyan ember maradt, aki sosem panaszkodott, és mindig próbált segíteni a sorstársain.



Petőné Vizi Valéria polgármester Földváry-Boér Elemér Péteri kötődését említve szólt arról is, hogy az egykori kastély toronyszobájában emlékmúzeum működik és fontos, hogy a róla elnevezett Művelődési Ház falán pedig mostantól új emléktábla hívja fel az itt élők és erre járók figyelmét a fiatalon elhunyt forradalmár hős személyére.


 
- kormanyhivatal.hu -
 

Utoljára frissítve: 2016-05-19 20:26:39

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy...
Bővebben >>