. Ma Béla napja van.
Emlékezés a gyömrői zsidóság történetére
2015-04-16 11:57:37
Emlékezés a gyömrői zsidóság történetére

Emlékezés a gyömrői zsidóság történetére

1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban is megemlékezést tartanak. Ezen mások mellett részt vesz Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, valamint Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete is. 
 
Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját. A megemlékezést kezdeményező Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról.


A gyömrői zsidók a nagykátai gettóban


Az 1944-ben járási központ Gyömrőn a 18. század elején telepedtek meg a zsidók. Egy 1746-os feljegyzés 5 zsidó lakost említ. A Gyömrői járás minden zsidó lakosát a gyömrői főszolgabíró utasítása értelmében Nagykátára deportálták. A járásból a kátai gettóban elhelyezett lakosok összlétszámát nem ismerjük. Az 1941-es népszámlálás alapján Ecseren 13 fő, Gyömrőn 179 fő, Maglódon 82 fő, Mendén 7 fő, Tápiósápon 12 fő, Tápiósülyben 54 fő, Úriban 10 fő volt az akkor érvényben levő faji törvények alapján zsidó.

 

A járási központ lakosságának 2,3 százaléka volt kénytelen elhagyni otthonát, de a kikeresztelkedett 27 fő sem volt biztonságban. A községben működő neológ fiókhitközség 15 tagját Szigeti István gondnok mellett az anyakönyvezést végző monori rabbi, Pfeiffer Izsák irányította.

 

1941-ben a gyömrői Dobossy Sándor és 233 társa kezdeményezte Endre László Pest vármegyei ispánnál, hogy a zsidók részére tiltsák meg a megyében a gyógyfürdők és üdülőterületek használatát. A községben uralkodó –természetesen nem mindenkire jellemző- zsidókkal szembeni ellenséges hangulatra jellemző a Gyömrői Járás c. folyóiratban megjelent írás: „A Gyömrői járásban nincs zsidó! És csodálatos zökkenő nélkül halad az élet, nem hiányoznak!”


A gyömrői zsidókat 1944 májusának végén gyűjtötték össze a helyi zsinagóga környékén, majd június elején átszállították őket Nagykátára. A kutatások szerint mintegy 30 zsidó élte túl a holokausztot.

 

Gyömrőn 2012-ben példaszerű törekvések indultak el –kiállítás, emlékműállítás- az áldozatok emlékének felidézésére.


 

Vagonkiállítás Gyömrőn 2013 február 18-22. között

 

Bleier Zsuzsa aki 1930. június 10-én született Gyömrőn. Ebben az évben tölthetné 82. életévét. A Szegfű utca 4. alatt élő kislány és családja. A 34 éves fiatalasszony-édesanya, és a 11 valamint 13 éves kisgyermekek az auschwitzi gázkamrában végezték. A 36 éves apát egy katona ütötte agyon a mauthauseni koncentrációs táborban.


A városban egyetlen felirat figyelmeztet a népirtásra. A falusi kistemetőben a békében elhunyt Keller Józsefné Stern Zsófia sírjára felvésték az Auschwitzban elégetett utódok neveit a következő szöveg kíséretében

„Itt őrizzük emlékét azoknak, akik azt hitték, hogy emberek között éltek.”



 
Gyömrői Hírhatár/MTI/tapiokultura.hu
 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2015-04-16 12:33:06

További híreink
Nagyratörő terveid vannak a weboldaladdal? Akkor ez a lehetőség érdekelni fog
A különböző weboldalaknak eltérő méretű tárhelyre van szüksége. Egy kisebb, bemutatkozó honlap könnyen lehet, hogy néhány tucat megabájtos tárhellyel is beéri. Azokon az ...
2024-03-21 16:18:30, Hírek, Kultúra Bővebben
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>