. Ma Béla napja van.
Elhalt a Megyeháza diófája: ilyen szobor készül belőle
2015-05-21 20:35:15
Elhalt a Megyeháza diófája: ilyen szobor készül belőle

Elhalt a Megyeháza diófája: ilyen szobor készül belőle

Elhalt és balesetveszélyes állapotba került a Megyeháza díszudvarában található kanadai fekete diófa. A száz évvel ezelőtt ültetett fa helyére egy élő diófa kerül, az elhalt fa törzséből pedig szobor készül. Pest Megye Önkormányzata a szobor elkészítésére Nemes Ferenc, szigetújfalui faragó népi iparművészt kérte fel.

 

Az iparművész terve szerint a faszobron a spirál, egymásba fonódó „téglái" az évtizedek során épült Megyeháza építőmérnökeinek, tervezőinek, építőmestereinek neveit és az építési évszámokat mutatnák. A felső részen a Megyeháza lesz látható. A tetején, több lapból álló, becsapolt felületeken a kanadai dió faragott levelei domb imitációként borítják be az oszlop felső részét. A szobor előreláthatólag 2016 tavaszára készül el.

 

 

A száz éves fáról díjat is neveztek el. A Pest Megyei Népművelők Egyesülete 1996-ban alapította a Fekete Dió díjat, amelyet azok a közművelődési szakemberek nyerhetik el minden évben, akik kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtottak.

 

Forrás: pestmegye.hu

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2015-05-21 20:36:49

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szerv...
Bővebben >>