. Ma György napja van.
Elfogadták a devizahitelek forintosítását
2014-11-25 13:09:22
Elfogadták a devizahitelek forintosítását

Elfogadták a devizahitelek forintosítását

Az Országgyűlés a kormány javaslatára elfogadta azt a törvénymódosítást, amely a jövő év elejétől automatikusan forintosítja a deviza, vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződéseket.


A képviselők 116 kormánypárti igen szavazattal, 38 ellenzéki nem ellenében és a független Fodor Gábor tartózkodása mellett hagyták jóvá Trócsányi László igazságügyi miniszternek az egyes fogyasztói kölcsönszerződések devizanemének módosulásával és a kamatszabályokkal kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló javaslatát.


A forintra átváltott hitelek referenciakamathoz, a három hónapos budapesti bankközi kamatlábhoz (BUBOR) kötött hitelek lesznek, vagyis nem fix kamatozásúak.


Az átváltási árfolyamot a június 16. és november 7. közötti jegybanki devizaárfolyam átlaga, vagy az MNB november 7-én jegyzett hivatalos devizaárfolyama közül választják ki az adósoknak kedvezőbbet választva. Ez alapján a svájci frank esetében 256,47 forintos, az eurónál 308,97 forintos, a japán jennél pedig 2,163 forintos árfolyammal számolhatnak az érintettek.


Fidesz: kiszámíthatóbb korszak következik


Egy jobb és kiszámíthatóbb korszak kezdetének nevezte a devizahitelek lezárását a Fidesz-frakció szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.

 

Tuzson Bence kifejtette: a bankok elszámoltatásával lezárják a múltat, a kedden elfogadott, fair bankokról és forintosításról szóló törvények pedig igazságot tesznek és kiszámítható jövőt garantálnak. Mint fogalmazott, véget ér a "kisbetűs korszak", a forintosítást követően pedig a piacinál alacsonyabb kamatra számíthatnak az emberek.

 

A szóvivő értékelése szerint minden devizahitelesnek jobb lesz, összességében pedig azt eredményezi a forintosítás, mintha átlagosan mindenkinél 190 forinton rögzítenék a svájci frank árfolyamát.


PM: a forintosítás nem a valóban rászorulókon segít


A Párbeszéd Magyarországért meggyőződése szerint a devizahitelek forintosításáról szóló, kedden elfogadott törvény éppen azokon nem fog segíteni, akik erre a legjobban rászorulnak.

 

Erről a párt politikusa, Szabó Tímea független képviselő beszélt Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

A PM társelnöke azt mondta, hogy a forintosítás lehetőségét támogatnák, de szerintük bővíteni kellett volna azok körét, akiknek nem kötelező átváltani a hitelüket.


Gyömrői Hírhatár/MTI



 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-11-25 13:11:15

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>