. Ma Mátyás napja van.
Eladó a történelem! Ki jár jól a Malom köveiből?
2013-01-25 18:48:31
Eladó a történelem! Ki jár jól a Malom köveiből?

Eladó a történelem! Ki jár jól a Malom köveiből?

Olvasói levelünk érkezett így újra elővettük az elbontott gyömrői műemlék a Malom történetét. Mint ahogy már megírtuk egy cikkünkben a gyömrői Malom az Önkormányzat hozzájárulásával lebontásra került, ezzel városunk elvesztett egy emléket.

 

Lent található olvasói levelünk miatt újra készítettünk néhány fotót a területen, hol azóta, piaccá változott a terület.

„BONTOTT TÉGLA ELADÓ!”

 

Kapcsolódó képgalériánk a bontásról, és a bontás utáni állapotokról>

 

Öröm az ürömben, hogy mindenki hazavihet egy darabot a Malomból jó pénzért. Vagy akár raklapszámra is vásárolhatjuk a pótolhatatlan műemlék darabjait. Nincs is annál szebb és nagyobb büszkeség a barátok előtt, ha kerítésünk egy vitatható körülmények között lebontott műemlék tégláiból magasodik.

 

Olvasónk levele:

 

„Nekrológ  a Malom emlékére!

 

Mikor haza érünk városunkba egy hosszabb útról,  jól eső érzés a Gyömrő tábla után látni az ismerős házakat, fákat, tájat, akkor tudjuk itthon vagyunk megérkeztünk. Épületeink, mely egy történet, egy élet, ami az emlékeink könyve. Múlnak az évek és ők, a régi épületek mindig meg mutatják milyen volt a múlt. Mennyi emlék, mennyire szép épület, ilyen érzést csak akkor érzünk igazán, mikor távol vagyunk otthonunktól, akkor tudjuk milyen fontos volt ez nekünk.

 

Volt egy malmunk, omladozó falaival elhagyatott, mint egy  magányos rokon. Tudtuk, mindig tudtuk gondozni kellett volna, de a sok más fontosabb dolog mindig elvonta figyelmünket. Az utolsó éveiben pedig már féltünk is tőle, féltünk tőle mert veszélyessé vált. Sokszor hangzott el, le kellene bontani, de komolyan azért ezt sosem gondoltuk. Annak örültünk volna, ha gondozva lett volna, ápolva. Mikor kirándulni megyünk, idegen tájakon járunk, csodáljuk a rég múlt épületeit, elismerően szólunk itt milyen gondos gazdái ezeknek a patinás szép épületnek. Milyen jó lett volna hallani a városunkban látogatóktól, - ez  az ódon malom milyen gyönyörű épület és milyen jó célra használják. Városunk éke lett volna, mint megannyi távoli helyen, ahol kreatívan éltek a ritka lehetőséggel, hogy a város szívében egy ilyen emléket, hogyan kell megtartani a jövőnek, hogy gyermekeink is emlékezzenek arra ennek a városnak van múltja. Egy város történetének és múltjának lenyomatai a régi épületei emléke, ha leromboljuk a múltunk örökségét a  jelenünkben, akkor a jövő számára elveszik a történelmünk.

 

Neofmann Péter”


Kapcsolódó cikkünk: Mi történt a Malommal?

AEN

Utoljára frissítve: 2013-01-25 18:52:58

További híreink
Elhunyt Csukás István
Életének 84. évében elhunyt Csukás István, a nemzet művésze - közölte Facebook-oldalán az Újszínház.
2020-02-24 11:55:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Házhelynek mérik ki a maradék piaci parkolókat
29 millió forintért árulják a legnagyobb internetes ingatlanportálon a piaci parkoló utolsó megmaradt területeit. A megdöbbentő hírre egy olvasónk hívta fel a Gyömrői Hír...
2020-02-24 08:13:45, Hírek, Aktuális Bővebben
Már halálos áldozatot is szedett a koronavírus Olaszországban
Nemrégiben adta hírül az MTI, hogy 17 koronavírusos megbetegedést regisztráltak Olaszországban, melyből 15-öt az északi Lombardia tartományból, kettőt pedig a szintén ész...
2020-02-22 10:14:19, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pár napja ismét egy pórul járt egy autós a Péterit Gyömrővel összekötő 3111 sz. út Gyömrő előtti utolsó kanyar...
Bővebben >>