. Ma Emma napja van.
Egyre kínosabb! - Rendőrségi épületben adhatták-vehették a hamis nyelvvizsgákat
2014-12-04 13:07:22
Egyre kínosabb! - Rendőrségi épületben  adhatták-vehették  a  hamis nyelvvizsgákat

Egyre kínosabb! - Rendőrségi épületben adhatták-vehették a hamis nyelvvizsgákat

Katonai tanácshoz kerül a vesztegetéssel szerzett nyelvvizsga-bizonyítványok ügye.

A Monori Járásbíróság egyesítette az Sz. I.-né és 40 társa ellen vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyet az Sz. Gy. és 75 társa ellen indult büntetőüggyel, egyúttal döntött arról, hogy a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsához kerüljön. A végzések ellen nem lehet fellebbezni.

 

Mindkét ügy tárgya az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ Origó akkreditációjú nyelvvizsga-bizonyítványainak vesztegetéssel történő megszerzése.

 

Az ügyben szereplők között 61, fegyveres testület hivatásos állományában szolgálatot teljesítő ember van, 45 rendőr, 10 pénzügyőr, négy büntetés-végrehajtási alkalmazott, valamint két tűzoltó.

 

A Monori Járásbíróság szerint felvetődött – a vádlottak vallomásai alapján -, hogy a nyelvvizsga-bizonyítvány vesztegetéssel megszerzésének egyes mozzanatai rendőrségi épületben történtek.

 

A törvény szerint katonai büntetőeljárásnak van helye a rendőrség hivatásos állományú tagja által a szolgálati helyen, illetve a szolgálattal összefüggésben elkövetett más (nem katonai) bűncselekmény miatt, ezért az ügy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsához került.

 

Az új vádirat az alapvád kibővítését jelenti

 

A vád szerint a nyelvvizsga-bizonyítványok korrupciós megszerzésére szakosodott bűnszervezet tíz évig tevékenykedett. Tagjai személyesen, újságokban, szórólapokon toborozták azokat, akik pénzért akartak német vagy angol nyelvből közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgához jutni. A jelentkezőktől százezer és kilencszázezer forint közötti összeget kértek.

 

A vádlottak között vannak az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központjának egykori munkatársai, valamint a budapesti NovoSchool Kft., a vecsési Studium 98 Nyelviskola és Oktatási Központ Kft. és a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület váci szervezetének alkalmazottai. A bűnszervezet tagjai vesztegetéssel előre megszerezték az írásbeli és laborfeladatokat, ezekből személyre szabott megoldásokat készítettek, és a vizsgázók e-mailben vagy személyesen kapták meg. A vizsgáztatók a szóbelin előre egyeztetett kérdéseket tettek fel. Havonta átlagosan harmincan jutottak így nyelvvizsgához.

 

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség a nyár végén 1009 gyanúsítottal szemben fejezte be a nyomozást, és 41 ember ellen emelt vádat önálló intézkedésre jogosult személy által, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a Monori Járásbíróságon. Több mint kilencszáz gyanúsított esetében vádelhalasztást alkalmazott, huszonötöt megrovásban részesítettek, körülbelül harminc emberrel szemben pedig - mivel nem lehetett bizonyítani bűncselekmény elkövetését - megszüntették a nyomozást.

 

A 41 vádlott tárgyalása múlt kedden kezdődött a Budapest Környéki Törvényszéken. Mivel a vádelhalasztás ellen hetvenhatan panasszal éltek, ellenük vádat emeltek. A bíróság jelezte, hogy a cselekmények összefüggése okán indokolt az ügyeket egyesíteni.

 

A 76 ember közül többen fegyveres testület hivatásos állományában teljesítenek szolgálatot, az ő ügyükben katonai bíróság jár el, ha a bűncselekményt a szolgálati helyükön vagy a szolgálati viszonyukkal összefüggésben követték el, ezért lehetséges, hogy az ügy - mind a 117 szereplővel - katonai bíróságon folytatódik.

 

Kapcsolódó cikkek:

Megkezdődött a negyvenegy vádlottas büntetőper Monoron

41 vádlott áll bíróság elé Monoron

 

Gyömrői Hírhatár/MTI

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-12-04 13:21:50

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista a...
Bővebben >>