. Ma Auguszta napja van.
Egymilliós bírság annak, akinek nincs online pénztárgépe
2014-07-31 20:32:09
Egymilliós bírság annak, akinek nincs online pénztárgépe

Egymilliós bírság annak, akinek nincs online pénztárgépe

Keményen bírságol a NAV


A vállalkozások augusztus 31-e után már csak online pénztárgépet használhatnak, az átállást elmulasztó céget egymillió forintos bírsággal is sújthatja a NAV, és az üzlethelyiséget is bezárhatja 12 napra - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön, miután a pénztárgép munkabizottság egyeztetett a véghatáridőről.




 

A tárca tájékoztatása szerint jelenleg több mint 148 ezer online pénztárgép áll összeköttetésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV).

 

A pénztárgép-forgalmazók jelentése szerint augusztus végéig további több ezer pénztárgép beüzemelhető. A pénztárgép-használatra köteles vállalkozások rendelése azonnal teljesíthető, mert az online kasszák a gyártók, forgalmazók raktáraiban, polcain vannak - áll a közleményben.

 

A kormány a tisztességes, jogkövető, régóta online kasszát használó vállalkozások és a költségvetési bevételek növelése érdekében döntött a véghatáridő kitűzése mellett - hangsúlyozta az NGM.

 

A tárca emlékeztetett: a kormány a véghatáridőt többször is meghosszabbította, a bírságolásnál pedig lehetőséget adott az adóhatóságnak, hogy mérlegeljen. A revizor nem szankcionált, ha úgy ítélte meg, a vállalkozás mindent elkövetett annak érdekében, hogy mielőbb beüzemelje a pénztárgépet.


Sokan trükköznek

Az adóhatóság az elmúlt hónapokban azt tapasztalta, sokan trükköznek, hogy a lehető legkésőbb kelljen olyan pénztárgépbe beütni a bevételeket, amelyik az adatokat azonnal továbbítja a NAV kockázatelemzőinek. A rendszert kijátszó vállalkozások a megrendelt pénztárgépet nem veszik át, nem fizetnek előleget, vagy a megrendelést visszamondva új forgalmazót keresnek fel - közölte az NGM.

 

A tárca közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy komoly szankcióra számíthat az a vállalkozás, amelyik szeptember 1-jétől nem online pénztárgépet használ.

 

A minisztérium felidézte: a kormány 2012. október 5-én döntött az online pénztárgépek bevezetéséről. Széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés után 2013. február 15-én jelent meg a konkrét időpontokat és ütemezést tartalmazó pénztárgéprendelet. Az átállás elősegítése érdekében 2013-ban megalakult a pénztárgép munkabizottság, amelyben az összes érdekelt fél részt vett.

 

Csaknem két év felkészülési idő után lezárul a feketegazdaság elleni küzdelem fontos szakasza, és szeptembertől minden pénztárgép használatra kötelezett vállalkozásnál online kassza üzemel - olvasható az NGM közleményében.

 

MTI

Fotó: MTI

 

 

Utoljára frissítve: 2014-07-31 20:36:11

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A különböző weboldalaknak eltérő méretű tárhelyre van szüksége. Egy kisebb, bemutatkozó honlap könnyen lehet, ...
Bővebben >>