. Ma Márk napja van.
Egy pedagógustüntetés után - körkép
2016-02-13 17:51:40
Egy pedagógustüntetés után - körkép

Egy pedagógustüntetés után - körkép

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a kormány háromévnyi tevékenysége miatt tönkrement a magyar oktatás, ezért nem engednek azon követelésükből, hogy a jelenlegi rendszert át kell alakítani.

 

Galló Istvánné szombaton, a budapesti Kossuth Lajos téren tartott pedagógustüntetésen kiemelte: a "nagy reform" olyan oktatási rendszert hozott létre, amely rossz a gyermeknek, a pedagógusnak, a nevelő-oktató munkavállalónak, a szülőnek és az egész országnak. A mai iskolák nem tudják hozzásegíteni a diákokat a tudás megszerzéséhez, pedig egy nemzet felemelkedésének záloga az osztálytermekben van - mutatott rá.

 

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke elmondta: azért vonultak a Kossuth Lajos térre, mert az oktatás iránya elhibázott és a helyzete aggasztó. "Azért vagyunk itt, mert tudjuk, hogy amilyen az oktatás jelene, olyan az ország jövője" - tette hozzá. Becslése szerint sok tízezren jöhettek el a Parlament előtti demonstrációra.

 

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnöke azt mondta, amihez a kormánypártok hozzányúlnak, azt "ellopják vagy tönkreteszik". Arról is beszélt, hogy a kormány a bölcsődékhez tartozó korai fejlesztés megszüntetésével "a fürdővízzel együtt kiöntötte a gyereket is", mert jelenleg nincs elég szakember, így elmaradnak a fejlesztő órák.  Az elnök 30 százalékos béremelést követelt a szociális ágazatban dolgozóknak.

   

Sándor Mária, a "fekete ruhás ápolónő", a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság nevében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyben dolgozó kiszolgáló személyzet 2007 óta nem kapott béremelést, pedig nélkülük nem működik az ágazat. Milyen ország az, ahol az orvos, a nővér, a pedagógus, a szociális ágazatban dolgozók folyamatos segélykiáltása süket fülekre talál? - tette fel a kérdést.

 

Mit gondolnak a pártok?


 

MSZP: Az MSZP törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy az az önkormányzat, amely képes rá, vehesse vissza iskoláját.

 

Tóbiás József pártelnök elmondta, hogy a választmány nyílt levélben állt ki a szombati pedagógustüntetés mellett. A levélben azt írták: a Fidesz erőszakos központosítása szétverte az oktatást, elvette az iskolák szabadságát és önállóságát, miközben nem biztosította az egyenlő lehetőségeket. Ez pedig a pedagógusok mellett a gyerekeket és Magyarország jövőjét is veszélyezteti - áll a sajtótájékoztatón kiosztott dokumentumban.

   

Jobbik: A Jobbik támogatja a pedagógusok által megfogalmazott követeléseket - jelentette ki Dúró Dóra szombaton sajtótájékoztatón Budapesten.

 

A párt 2016-ban "valódi konzultációt" indít az oktatási, szociális és egészségügyi ágazat szereplőivel, annak érdekében, hogy megismerje a problémáikat és hatékonyan tudjon fellépni azok megoldása érdekében - közölte az ellenzéki politikus.

 

Mint elmondta: a Jobbik felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy "szálljon le a magas lóról" és hallgassa meg az emberek szavát, azokét, akik XXI. századi oktatást, egészségügyet és szociális szférát szeretnének Magyarországon.

 

PM: A Párbeszéd Magyarországért hétfőn a parlamentnek benyújtja azt az országgyűlési határozati javaslatot, amelyben felszólítja a kormányt, hogy teljesítse a Herman Ottó és a Teleki Blanka Gimnázium által megfogalmazott oktatási követeléseket.

 

Az általuk benyújtott javaslatban szerepel többek között egy új alaptanterv megalkotása, a tanárok és a diákok terheinek azonnali csökkentése, a tankötelezettségi korhatár visszaállítása 18 évre, a Klik megszüntetése és a pedagógusok azonnali béremelése.

 

Fidesz :  A rendszerváltozás óta soha nem látott béremelésben részesültek a pedagógusok, a demonstrálók újabb bérkövetelése már az adófizetőket terhelné - mondta az országgyűlés kulturális bizottságának fideszes alelnöke szombati sajtótájékoztatóján.

 

Pósán László kijelentette: a szombati budapesti pedagógus tüntetés egyrészt erősen politikai indíttatású, másrészt okafogyott volt. A tüntetés kapcsán Pósán László emlékeztetett arra, hogy a széles körű társadalmi konszenzus követelése is okafogyott, hiszen a nemzeti alaptanterv és a kerettantervek is a szakmai műhelyekben, a pedagógusok széleskörű bevonásával készültek.

 

Pósán László elmondta: nem szándékoznak visszaállítani a 22 órás kötelező óraszámot, sem a 18 százalékos béremelést végrehajtani, ugyanis a már elkezdett bérrendezés 2017-ig tart, és a mostani, újabb követelés az adófizetőket terhelné - tette hozzá.

 

Gyömrői Hírhatár

Forrás MTI

MTI Fotó: Marjai János

 

 

Utoljára frissítve: 2016-02-14 07:52:44

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>