. Ma Márk napja van.
Egy bíró sorra engedi ki a gyilkosokat a börtönből
2020-01-24 07:44:26
Egy bíró sorra engedi ki a gyilkosokat a börtönből

Egy bíró sorra engedi ki a gyilkosokat a börtönből

A szabadlábra helyezés szörnyű következményei ismertek. A győri gyilkos szabadon bocsátása családirtásba torkolt, míg a jó magaviseletére hivatkozva büntetése harmadolása után szabaduló Sztojka Iván ott folytatta ahol abbahagyta. Sztojkát bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett kerítés és kitartottság miatt vették újra őrizetbe, vagyis „megjavulása” kérész életűnek bizonyult.

 

A történteket különös megvilágításba helyezi, hogy a napokban döntöttek a 90-es évek hírhedt bűnözője, a skálás gyilkos szabadon bocsátása mellett is, aki pedig köztudottan soha nem bánta meg a tettét. A döntést annak ellenére hozta meg a bíró, hogy a többszörös gyilkos, Bene, egy 2016-os interjúban arról beszélt, hogy szeretne fegyverrel a kezében meghalni. Ez utóbbi esetben még nincs minden veszve, ugyanis a szabadon bocsátás ellen az ügyészség fellebbezett.    

 

Mi folyik a magyar bíróságokon?

 

A bírósági döntéseknek alapvetően a társadalom igazságérzetét is figyelembe kell venniük, sőt az intézményrendszer fő feladata a társadalom biztonságának garantálása, az ártatlanok védelme.

 

Az igazságérzetünket ugyancsak borzolta a nemrég napvilágot látott hír, miszerint összességében 100 millió forintot ítélt meg a magyar bíróság a gyöngyöspatai cigányoknak a szegregáció jóvátétele címén. Sokunk el sem tudta volna képzelni, hogy ilyen, eddig csak hírből halott, egy egész települést anyagi romlásba taszító képtelen kártérítési ítéletek Magyarországon előfordulhatnak. Míg a kártérítési ítélet csak az idegeinkkel játszott, a korábbi, vagy potenciális gyilkosok kiengedése már a bőrünkre menő játék.

 

Természetesen senki nem felelős

 

Darák Péter, a Kúria elnöke az InfoRádió kérdései­re hosszasan mentegette a gyilkosokat szabadlábra helyező szombathelyi kollégáját, aki szerinte – mint minden büntetés-végrehajtási (bv.) bíró – kénytelen a döntéseit nagyobbrészt az elé tárt iratokra, köztük az ügyészség és az elítéltet fogva tartó intézet vezetőjének véleményére alapozni. Ebből következően van egyfajta jóslás jellege ennek a döntésnek, hiszen senki nem látja, mi lakik egy emberben – fogalmazott. Majd ennek ellentmondóan hozzátette: „A döntések általában a bíróban kialakult mérce alapján születnek meg”. Vagyis elismerte, igenis sok múlik a bíró személyes mérlegelésén, egyéni szempontjain. Hírek szerint a Kúria elnöke bár korábban nem tartotta szükségesnek, végül is elrendelte a feltételes szabadlábra helyezés joggyakorlatának felülvizsgálatát.

 

Sorost már mi is unjuk, de vajon itt is az ő keze nyoma lenne felismerhető?

 

Az inkább köztudott, hogy a gyöngyöspatai 100 milliós ítélet mögött a Soros szervezetek által támogatott, becsapós nevű „Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány” politikai célzatú nyomásgyakorlása állt.  Az azonban már kevésbé ismert, hogy a „Soros szervezetek” aknamunkája a bíróságokra, közvetlenül a bírókra is kiterjedt.

 

Ezek a szervezetek különféle „érzékenyítő tréningeket” tarthattak a magyar bíróknak, ahol jellemzően nem a társadalom szempontjaira, hanem az elítéltek nézőpontjának megismerésére és figyelembevételére hívták fel a figyelmet. Az „érzékenyítésen”  egyrészt a bűnözők védelmét helyezték az áldozatok érdekei elé, másrészt – mondhatni magától értetődően - a migránsokat próbálták meg pozitív színben feltüntetni. Ezek az érzékenyítések az elítélt bűnözők közelmúltbeli szabadlábra helyezése kapcsán kerültek reflektorfénybe.

 

A győri gyilkos szabadon bocsátása miatt felmerülhetett, hogy az ügyben döntő bíró szintén „érzékenyítésen” vehetett részt, ugyanis a gyilkost, H. Gábort valamennyi, az ügyre rálátó szakember alkalmatlannak tartotta a társadalomba való visszatérésre. A bíró ítélete ezért is keltett megdöbbenést. 

 

Az illetékesek idő közben véget vetettek az „érzékenyítés” gyakorlatának.

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>