. Ma Márk napja van.
Eddig a jogosult iskolás lányok 76 százaléka kérte a HPV-oltást
2016-10-04 16:17:43
Eddig a jogosult iskolás lányok 76 százaléka kérte a HPV-oltást

Eddig a jogosult iskolás lányok 76 százaléka kérte a HPV-oltást

Szentes Tamás közölte: október 3-ig 2 839 iskolából érkezett jelentés, és a 44 612 védőoltásra jogosult 7. osztályos/évfolyamos lánytanuló közül 33 942 igényelte a térítésmentes védőoltást. A jelentések szerint 535 lány már korábban részesült HPV elleni védőoltásban.
    

Az oltóanyag kiszállítása a járási, illetve kerületi hivatalokhoz kedden fejeződik be, az oltások pontos időpontjáról az iskola tájékoztatja a szülőket.
    

Szentes Tamás azt mondta, Magyarországon a méhnyakrákban meghaltak száma csökkent ugyan az elmúlt években, de európai viszonylatban még mindig magas ez az adat. A 2014-ben bevezetett iskolai kampányoltással a számítások szerint 330 életet lehet megmenteni, ami már nagyságrendi javulás - tette hozzá.
    

A szakember beszélt arról is, hogy Magyarországon a méhnyakszűréseken alacsonyabb a részvétel, mint az emlőszűrésen, utóbbin 40-50 százalék volt a részvételi hajlandóság, a méhnyakrákszűrésen ennél lényegesen alacsonyabb, körülbelül 30 százalék.
    

Ezért is próbálták ezt a vizsgálatot "közelebb vinni" a lakossághoz. Azokon a településeken, ahonnan nehezebben jutnak, jutottak el nőgyógyászati szűrésre az érintettek, a védőnők végezték el a vizsgálatot. Az első évek tapasztalatai szerint az átszűrtség javult, hiszen a korábbi 10 százalék után 25 százalékos lett a vizsgálaton részt vettek aránya - ismertette.
    

Szentes Tamás hozzátette: azért, hogy tovább növeljék ezt az arányt, 3600 védőnőnek nyílik lehetősége egy támogatott program keretében elsajátítani a nőgyógyászati kenetvételt.
    

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magánnőgyógyászati praxisokban elvégzett rákszűrések számát egyelőre nem tudják "becsatornázni" az országos adatokba, de az úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) bevezetése után már ezek az adatok is összefutnak, hiszen a magánellátóknak is kötelező lesz adatot szolgáltatniuk.
    

A tisztifőorvos beszélt még a vastagbélszűrés országossá terjesztéséről is, amit a jövő évben kezdenének meg. Mint mondta, az elképzelések szerint a kockázati csoportba tartozóknál először a székletvért vizsgálnák, és csak azokat küldenék - második lépésként - kolonoszkópiára, akiknél eltérés mutatkozik ezen a vizsgálaton.
    

A teljes szűrési programra hétmilliárd forint forrás jut, amely magában foglalja a többi között az eszközbeszerzést és a szakemberek képzését is, ebből az eszközbeszerzés 600-700 millió forintot tesz ki - ismertette Szentes Tamás. Hozzátette: országos felmérést végeztek arról, hol milyen az eszköz- és a szakemberellátottság, és kiderült, hogy leginkább kolonoszkópiás asszisztensből van hiány.
    

Az 50-70 éves korosztályt nézve, akiknél releváns lehet egy ilyen szűrés, évente egymillió vizsgálat történhet - mondta Szentes Tamás. Jelezte: a vizsgálóhelyek kijelölése folyamatban van a jövő évben induló programhoz, az eszközbeszerzések most kezdődnek, és úgy számolnak, hogy megyénként két-három szűrőhely kijelölésére lesz szükség.


MTI

Utoljára frissítve: 2016-10-04 16:19:18

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>