. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Decemberre várható Gyenes Levente leváltása
2016-10-20 08:46:15
Decemberre várható Gyenes Levente leváltása

Decemberre várható Gyenes Levente leváltása

Gyenes Leventét még áprilisban ítélte a bíróság jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre adócsalásért és okirat hamisításért. Megelőzendő a törvény által ilyenkor előírt méltatlansági eljárást, Gyenes lemondott, így időközi polgármester-választást írt ki a Helyi Választási Bizottság. Az augusztus 28-i megmérettetésen a szavazatok 76%-át szerezte meg az elítélt politikus, így ismét elfoglalta városházi irodáját.

 

A Pest Megyei Kormányhivatal még a nyári választás előtt figyelmeztetett arra, hogy hiába nyeri meg az időközi választást Gyenes Levente, mivel büntetett előéletű, nem töltheti be a posztot. Mindezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette.

 

Gyenes Leventének megválasztása után törvény szerint 30 nap állt rendelkezésére, hogy lemondjon, de ezt nem tette meg. Ezután újabb 30 nap van arra, hogy a képviselő-testület mondassa le a polgármestert. A törvény egyértelműen fogalmaz, a képviselők kizárólag úgy dönthetnek, hogy a büntetőügyben elítélt városvezető méltatlan, ezért le kell mondatni. Másképp a testület nem dönthet. Ebben a döntésben fontos szerepe lehet a jogi bizottságnak is, aminek vezetője az a jobbikos

 

Sas Zoltán


Sas Zoltán, aki a választások idején egyedüliként vette védelmébe ez elítélt polgármestert, majd akit választás után havi közel félmillióért önkormányzati tanácsnokká nevezett ki Gyenes Levente. Ez említett bizottságban egyedül Horváth István, korábbi polgármester-jelölt kezdeményezhette volna a méltatlansági eljárás megindítását, őt azonban a választás után kizárták a bizottságból.

 

A történtek miatt várhatóan nem mondatja le a képviselő-testület Gyömrő polgármesterét az erre szabott határidőig, ami október végén telik le. Amennyiben ez valóban így alakul, akkor a Pest Megyei Kormányhivatal munkaügyi pert indít Gyenes Levente ellen, amit gyorsított eljárásban tárgyalnak majd, így legkésőbb 2016 decemberében újra polgármester nélkül maradhat Gyömrő.

 

Mezey Attila 

 

Érkezik Mezey Attila 

 

Hivatali információk szerint a következő időközi választáson Mezey Attila lesz a Gyömrő 2000 Kör polgármester-jelöltje. A jelenlegi alpolgármester korábban az MDF színeiben politizált, majd 2012-2013-ban személyesen állt egy országos felháborodást kiváltó jobbikos kezdeményezés élére, aminek köszönhetően Horthy Miklós kormányzóról nevezték el a város főterét. Mezey Attila megválasztásával rendszerváltás óta először történhet radikális fordulat Gyömrő élén, amire nem csak itt, hanem a térségben sem volt soha eddig példa.

 

GYH

Utoljára frissítve: 2016-10-25 12:48:39

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>