. Ma Auguszta napja van.
Bírságmentesen legalizálhatók az illegális kutak
2016-09-16 07:53:57
Bírságmentesen legalizálhatók az illegális kutak

Bírságmentesen legalizálhatók az illegális kutak

Törvénymódosítás teszi lehetővé, hogy bírság megfizetése nélkül kaphassanak fennmaradási engedélyt az idén június 4. előtt illegálisan létesített kutak, az engedélyeztetési eljárás megkönnyítése érdekében tájékoztató kiadvány jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) portálján - hívta fel a figyelmet a kamara.

    

A közlemény szerint a NAK által kezdeményezett törvénymódosítás értelmében 2018 végéig bírságmentesen lehet engedélyeztetni az illegálisan kialakított vízi létesítményeket.
    

A jegyző fennmaradási engedélye szükséges olyan kutaknál, amelyek háztartási igényeket elégítenek ki, és amelyeket maximálisan évi ötszáz köbméteres vízigénybevétellel, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával magánszemélyek üzemeltetnek. Az ingatlan, amelyen a kút elhelyezkedik, nem érinthet vízbázisvédelmi területet. Ha valamelyik kritérium nem teljesül, akkor az engedélyezés a fővárosi és megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok hatáskörébe tartozik.
    

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az engedélyezési eljárás megkönnyítése érdekében ismertető kiadványt készített, a tájékoztató anyag elérhető a NAK portálján (www.nak.hu).
    

A kamara hangsúlyozta, hogy a kutak legalizálásával jogszerű állapot alakulhat ki. A szabályozás az Európai Unió Víz Keretirányelvével is összhangban van, így a legálissá vált kutak tulajdonosai, üzemeltetői uniós pályázatokon is indulhatnak.
    

Példaként említi a NAK, hogy az egyik ilyen a Vidékfejlesztési Program keretében a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére kiírt pályázat, amely 49,5 milliárd forinttal támogatja egyebek között a vízvisszatartást, a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodást, a takarékos öntözési technológiák korszerűsítési és fejlesztési lehetőségeit.

 

MTI

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>