. Ma György napja van.
Az ombudsman szerint méltánytalanul bántak a péceli idősotthon lakóival
2014-10-16 11:59:17
Az ombudsman szerint méltánytalanul bántak a péceli idősotthon lakóival

Az ombudsman szerint méltánytalanul bántak a péceli idősotthon lakóival

A péceli idősotthonban sérült az ott élők emberi méltósághoz való joga - állapította meg Székely László ombudsman, és aggályosnak nevezte, hogy nem volt az intézménynek ellátottjogi képviselője.

 

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala honlapján (www.ajbh.hu/) közzétett jelentésében az ombudsman azt írja, hogy négy olyan - egymástól független, névtelen - panasz érkezett a hivatalhoz, amely a péceli idősotthon működését sérelmezte. Mivel felmerült, hogy sérül az ellátottak alapvető joga, az ombudsman vizsgálatot rendelt el. Felkérte a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot és a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalát, hogy vizsgálja ki a panaszokban foglaltakat.

 

A vizsgálat azt állapította meg, hogy a hasonló szociális intézmények működését szabályozó rendelet előírásai nem teljesülnek az otthonban. Nincs kényelmes, látogatók fogadására is alkalmas közösségi helyiség, nem adottak a személyi tisztálkodás feltételei, a lakószobák pedig túlzsúfoltak: a rendelet szerint 45 embert fogadhatna be, de 75-en élnek az intézményben.

 

Az alapvető jogok biztosa aggályosnak tartja, hogy az - azóta menesztett - intézményvezető nem ismerte az otthon ellátottjogi képviselőjét, nem tudta az elérhetőségét, mert ez azt mutatja, hogy ezeket az információkat a gondozottak sem ismerték. Az ombudsmani hivatalhoz érkezett panaszok között előfordult egy bántalmazási eset is, amelyről az ellátottjogi képviselő nem értesülhetett, holott - jegyezte meg Székely László - a hasonló panaszok kivizsgálásában fontos szerepe volna.

 

Az ombudsman ezért megállapította: az ellátottjogi képviselő hiánya miatt nem teljesülnek a jogbiztonság követelményei és sérül az ellátottak emberi méltósághoz való joga.

 

Júliusban tudódott ki, hogy a péceli idősotthonban korábban köztemetéssel eltemetettek sírjait egy temetkezési vállalkozó felszámolta, mert "túl sok helyet foglaltak", és egy sírba helyezett mindenkit. Július 16-án menesztették az intézmény vezetőjét, a Magyar Nemzet pedig július 19-én azt írta: sikkasztás miatt büntetőeljárást indított a rendőrség a péceli, Ady Endre utcai idősek otthonában történtek miatt.


MTI


 

Korábbi cikkeink a témában:

Czibere: lényegében nem volt gazdája a péceli otthonnak

Menesztették a péceli idősotthon vezetőjét


 

 

 

 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista a...
Bővebben >>