. Ma Emma napja van.
Aradi vértanúk - Hétfőn lesz a nemzeti gyásznap
2014-10-04 20:11:06
Aradi vértanúk - Hétfőn lesz a nemzeti gyásznap

Aradi vértanúk - Hétfőn lesz a nemzeti gyásznap

Az aradi vértanúk tiszteletére október 6-án, a nemzeti gyásznapon félárbocra engedik Magyarország lobogóját, megemlékezést tartanak a Batthyány-mauzóleumnál, valamint egész napos gyertyagyújtás lesz a Batthyány-örökmécsesnél - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) szombaton az MTI-t.

 

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az ugyanezen a napon Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

 

A központi ünnepségek hétfőn 9 órakor a Parlament előtti Kossuth téren kezdődnek, katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonják, majd félárbocra engedik Magyarország lobogóját.

 

Fél 10-től az állami meghívottak és a diplomáciai testület tagjai elhelyezik az emlékezés mécseseit gróf Batthyány Lajos kivégzésének színhelyén. A nevét viselő örökmécsesnél délután négy óráig gyertyát gyújthatnak mindazok, akik szeretnék leróni tiszteletüket a vértanú miniszterelnök emléke előtt.

 

11 órakor a Fiumei úti Sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál tartandó megemlékezésen beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter. A koszorúzást követően megtekinthető lesz Batthyány Lajos és családja nyughelye. Az idén rendhagyó módon, a rendezvényen részt vevő mintegy ezer középiskolás diák - történelmi áttekintést nyújtó kísérő vezetésével - a Fiumei úti Sírkertben a korszakhoz kapcsolódó emlékeket bemutató hét állomásból álló sétán vehet részt.

 

A HM NRH közleménye szerint ezen a napon - az erről szóló rendelet értelmében - az iskolákban is megemlékezéseket tartanak. Ebben az évben lehetőséget biztosítanak a meghívott 11. évfolyamos diákoknak, hogy a nemzeti megemlékezések részeseiként személyes tapasztalatokkal gazdagodjanak. A programokon a VIII. és IX. kerületi iskolákból, a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményből, valamint a Katonasuli programban részt vevő budapesti iskolákból és a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumból meghívott diákok lesznek jelen.


Arra is felhívják a figyelmet, hogy az emléknap programjaihoz kapcsolódóan vasárnap 16 órától hétfő délig megállási és parkolási tilalom lép életbe Budapesten, az V. kerületben az Alkotmány utca mindkét oldalán a Szemere utcától a Kossuth térig, valamint ugyancsak vasárnap 16 órától hétfő 18 óráig az V. kerületben, a Batthyány-örökmécsesnél. Emellett hétfőn 7.30-tól 10 óráig a Jászai Mari tér és a Kossuth tér között nem közlekedik a 2-es villamos. A Fiumei úti Sírkerthez közvetlenül vezető utakon hétfőn 10 órától fokozott gyalogos- és buszforgalomra kell számítani.

 

Az emléknaphoz kapcsolódó programokról bővebb információk a www.oktober6.kormany.hu oldalon találhatók.

 

A központi ünnepségek mellett országszerte és a határokon túl is több helyen tartanak megemlékezést, gyertyagyújtást, illetve koszorúzást.

 

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Bács-Kiskun megyében, Csólyospáloson mond beszédet, és részt vesz az aradi vértanúk emlékére állított 13 kopjafa avatásán.

 

A romániai Aradon Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mond beszédet az aradi vértanúk halálának 166. évfordulója alkalmából, s a Nemzeti Énekkar is fellép az aradi vértanúk tiszteletére rendezett emléknapon.

 

Ukrajnában, Kárpátalján a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség báró Perényi Zsigmond és az aradi vértanúk tiszteletére Nagyszőlősön tart emlékünnepséget. Az esemény ünnepi szónoka Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára.

 

Fotó: MTI/Románia, az aradi emlékmű

 

 

Utoljára frissítve: 2014-10-04 20:18:39

További híreink
Nagyratörő terveid vannak a weboldaladdal? Akkor ez a lehetőség érdekelni fog
A különböző weboldalaknak eltérő méretű tárhelyre van szüksége. Egy kisebb, bemutatkozó honlap könnyen lehet, hogy néhány tucat megabájtos tárhellyel is beéri. Azokon az ...
2024-03-21 16:18:30, Hírek, Kultúra Bővebben
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szerv...
Bővebben >>