. Ma Auguszta napja van.
Amit a temetői szolgáltatásokról tudni érdemes
2014-10-31 08:07:12
Amit a temetői szolgáltatásokról tudni érdemes

Amit a temetői szolgáltatásokról tudni érdemes

Halottak napjához közeledve egyebek között a temetők fenntartóinak feladatáról, a sírhelymegváltásról és a temetkezési szolgáltatások díjáról közölt tudnivalókat a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

 

A temetőfenntartó feladata, hogy karbantartsa a temető használatához szükséges építményeket, közműveket, utakat, egyéb létesítményeket, valamint a zöldfelületeket, szükség szerinti felújítsa és gondozza azokat, elszállítsa a hulladékot és biztosítsa a vizet - írták az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban

 

Felhívták a figyelmet arra, hogy ha valakinek a temető fenntartásával, üzemeltetésével vagy a hamvasztóüzemi tevékenységgel kapcsolatban észrevétele van, az az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (vagy fővárosi kerületi) hivatalához fordulhat.

 

A sírhelymegváltással nem szerezhető meg a terület tulajdonjoga, csak meghatározott időre szóló rendelkezési jog. A használati idő nem lehet kevesebb, mint a koporsós temetés napjától számított huszonöt év, sírbolt (kripta) esetén hatvan év, urnafülke és urnasírhely esetén tíz év, urnasírbolt esetén húsz év - olvasható a közleményben.

 

Hozzátették: önkormányzati rendelet vagy temetőszabályzat hosszabb időtartamot is meghatározhat, és van lehetőség a lejárat után meghosszabbításra, újraváltásra. Mind a megváltás, mind az újraváltás a temető tulajdonosánál kezdeményezhető.

 

Kifejtették: a sírjellel (síremlék és tartozékai, emlékoszlop) az rendelkezik, aki a temetési hellyel. Ha valaki nem váltja meg újra a sírhelyet, és a kiürítésre megjelölt időpontig a sírjel elszállításáról nem intézkedik, hat hónap elteltével a temető tulajdonosa értékesítheti a sírjelet. Sírbolt és át nem helyezhető síremlék esetében a tulajdonos köteles kártalanítani azt, aki a sírhelyet megváltotta.

 

A lejárt használati idejű temetési helyek kiürítéséről a temető tulajdonosa vagy üzemeltetője gondoskodik. Ha a sírhelyet nem váltják meg újra, akkor az ott eltemetett holttestet vagy urnát a kiürítésre megjelölt időpont után hat hónappal közös sírhelyben kell elhelyezni, illetve a hamvak az arra kijelölt helyen szétszórhatók.

 

A temető tulajdonosa - köztemető esetében az önkormányzat - állapítja meg a temetési hely és az újraváltás díját, a temetői létesítmények, szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat, valamint a temetőbe behajtás díját.

 

Gyömrői Hírhatár/MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

 

 

 

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>