. Ma Gedeon napja van.
A személyforgalom előtt lezárják az országhatárokat
2020-03-16 12:40:41
A személyforgalom előtt lezárják az országhatárokat

A személyforgalom előtt lezárják az országhatárokat

Lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől, az erről szóló nemzetközi egyeztetések folyamatban vannak. Magyarország területére a jövőben csak a magyar állampolgárok léphetnek be– jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt.

 

Orbán Viktor miniszterelnök továbbá közös cselekvésre, nemzeti összefogásra szólított fel a koronavírus elleni védekezésben. A miniszterelnök hangsúlyozta, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. A koronavírus-járvány kezelése hosszadalmas és nehéz lesz, az élet a következő hónapokban nem olyan lesz, mint megszoktuk - tette hozzá.

 

Hétfő éjféltől

- a nyilvános rendezvényeket általánosan betiltják;

- sporteseményeket csak zártkapuk mögött lehet megtartani, ha vállalják a szervezők;

- bezárják a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetnek be;

- az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva;

- a szigorítások az élelmiszerüzleteket, drogériákat, patikákat nem érintik, ezek továbbra is nyita tarthatnak.

 

Orbán Viktor közölte, a következő hónapokban az egészségügyben és a rendfenntartás területén dolgozók munkája a legfontosabb. A kormányfő megköszönte a tevékenységüket, és azt kérte az emberektől, segítsék a munkájukat.

 

A miniszterelnök bejelentette azt is: az egészségügyi felsőoktatásban tanulókat egészségügyi dolgozóknak tekintik; nem hagyhatják el az országot és vezényelhetők.

 

A járvány a gazdaságban is mindent felülír

 

Az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egy időben: vannak olyan ágazatok, ahol a baj már „bekopogtatott” – mondta Orbán Viktor. A kormányfő közölte: elsősorban a turizmus és a vendéglátás van bajban. Hozzátette, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert kérte fel, hogy konzultáljon a már bajba jutott ágazatok képviselőivel, hogy gyors intézkedéseket hozhassanak.

 

Orbán Viktor hangsúlyosan szólt a munkahelyek megvédésének szükségességéről, de elmondta azt is, hogy a járvány a költségvetést és a gazdasági terveket is felülírja. A büdzsét minden szinten újra kell tervezni, amelynek koordinálása a pénzügyminiszter feladata. A Magyar Nemzeti Bank elnökével is felvette a kapcsolatot az ügyben – közölte a miniszterelnök.

 

Az idősekre kell nagyon vigyáznunk

 

A kormány azt javasolja, hogy a koronavírus-járvány miatt a családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el az emberek – mondta. A kormányfő hozzátette, az idős embereknek, szülőknek, nagyszülőknek azt üzenik: ők különösen ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért kérik, legyenek rendkívül óvatosak. Ez a vírus rájuk nézve különösen veszélyes – hangsúlyozta Orbán Viktor.

 

(Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. március 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Utoljára frissítve: 2020-03-16 12:42:54

További híreink
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – ak...
Bővebben >>