. Ma Barbara, Borbála napja van.
A PEVDI története 4.rész -A szennyezett föld árverése
2013-02-14 12:44:58
A PEVDI története 4.rész -A szennyezett föld árverése

A PEVDI története 4.rész -A szennyezett föld árverése

Lapunk elhatározta, hogy Gyömrő egyik legnagyobb hírnevet elért és a város lakosságának legnagyobb veszélyt okozó cégről, a közismert nevén PEVDI-ről indít cikksorozatot. 

 

4.rész  - A szennyezett föld árverése

 

A környezetvédelmi hatóság jogerősen arra kötelezte a Pevdit, hogy a 300 tonnányi veszélyes anyagot október elsejéig vigye el. A határidő lejárt, de a hordókhoz hozzá sem nyúltak. A Pevdi Kft. tulajdonosa azt állítja, hogy semmi köze sincs a hordókhoz, mivel azok nem a cége tevékenységéből származnak, és már akkor is ott voltak, amikor a privatizáció során megvette a telepet. Megtagadta a veszélyes anyagok elszállítását az a gyömrői vállalkozás.

 

 „Az a cég, ami ott termelt, annak nem vagyunk jogutódja ez nem a mi szemetünk, tehát ezt eltakarítani nem tudjuk” – nyilatkozta Gál Péter, a Pevdi Kft. tulajdonos-igazgatója. Az Országos Környezetvédelmi Főhatóság szóvivője azt ígéri, hogy az állam megelőlegezi a mentesítést. „A hordókat el fogják szállítani, és a szállítás költségeit a szennyezőnek kell állnia” – mondta Bőhm András, az Országos Környezet- és Vízügyi Főfelügyelőség szóvivője.

 

Ugyanez történt a Budalakk hordóival is. A terület tulajdonosa megtagadta a határozat végrehajtását. A mentesítést az adófizetők pénzéből végezték, ami a Humusz környezetvédelmi szervezet szerint nem válhat gyakorlattá. „Az állam beavatkozik, és ez a ténykedése rossz példa, akik abban gondolkodnak, hogy az állam fogja eltakarítani az ő szemetüket” – mondta Nagy Tamás, a Humusz szövetség munkatársa.

 

Aláírásgyűjtésbe kezdtek és tüntetnek a gyömrői emberek és követelik a Pevdi Kft. telephelyén felhalmozódott veszélyes hulladékok elszállítását. „Azt szeretnénk elérni, hogy vagy a tulajdonos, vagy más, elvigye a szemetet, és ne fertőzhesse tovább Gyömrő polgárait” – mondta Szűcs Lajos, az egyik tüntető.

 

Az SGI Hungária Kft. értékesíteni kívánja a PEVDI Kft-ben lévő 97,5%-os tulajdonrészét. Ahhoz, hogy értékesíteni tudja, szükséges az önkormányzat elővásárlási jogról való lemondására van szükség.  2005. 02.14.-én Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete 11 igen szavazattal, 0 nem szavazattal, 1 tartózkodással döntött arról, hogy az 812 hrsz-ú ingatlan (PEVDI) elővásárlási jogáról lemondott.

 

A PEVDI csődöt jelentett, és el kell szállítania a veszélyes anyagokat. Erre hivatkozva nem írta alá a csődbiztos kérelmét Gyenes Levente Polgármester, és addig nem engedik tovább a csődeljárás folytatását, amíg a Legfelsőbb Bíróság ítéletének megfelelően nem tesz eleget és el nem szállítja a veszélyes hulladékot.

 

 

FELSZÁMOLJÁK A PEVDI VEGYIPARI KFT.-T.

 

A gyömrői önkormányzat kisebbségi és a Gál Péter kezében levő SGI Hungária Kft. többségi tulajdonában levő, 10 millió forint törzstőkéjű Pevdi Vegyipari Kft. felszámolását rendelte el a Pest Megyei Bíróság. A népegészségügyi hatóság az eseményt követően 2 millió forintos bírságot vetett ki rá - ez ellen a társaság fellebbezett -, és ugyancsak felfüggesztette a cég működését, amely műgyanta-alapanyaggal látta el az SGI-t. A környezetvédelmi felügyelőség pedig arra kötelezte a kft-t, hogy ártalmatlanítsa egykori - 1992 és 1994 közötti - tulajdonosa, a Pevdi állami vállalat veszélyes hulladékát, amely változatlanul a gyömrői telephelyen található. A cég fellebbezett, majd bíróságon támadta meg a határozatot, mondván, nem jogutódja az állami vállalatnak, ezt a pert azonban elvesztette, s ezt követően kérte Gál a felszámolás megindítását, vélhetően azért, hogy mentesüljön a társaság az ártalmatlanítás mintegy 100 millió forintos terhétől. A kft 2003-ban 71,4 millió forint nettó árbevétel mellett 23,6 millió forintos veszteséget mutatott ki, s annak az évnek a végére a saját tőkéje mínusz 10,7 millió forintra csökkent.

 

A Pevdi felszámolás más színezetet kaphatott volna, ha az alábbi információkkal rendelkeznek. A Pevdi telephelyén 1964 és 1994 között működött állami vállalatot végelszámolással szüntették meg. Ennek során (megsértve az 1991-ben életbe lépett törvényeket, rendeleteket) nem készítettek környezetvédelmi záradékot, azaz mintegy 300 tonna igazolhatóan termelésükből származó hulladék a nem jogutód Pevdi Vegyipari Kft. telepén maradt. Egy 1992-es hulladékbírsággal kapcsolatos felügyelőségi határozat fellebbezése során a főfelügyelőség megállapította, hogy „a kft nem tekinthető a Pevdi általános jogutódjának, mert nem gazdasági átalakulással jött létre”, és megsemmisített egy korábbi határozatot, egyben kötelezte az elsőfokú hatóságot, tisztázza, kit kell a hulladék termelőjének (tulajdonosának) tekinteni. Ezt az eljárást a felügyelőség 2003-ig nem folytatta le. Ennek ellenére 2002. október 24-én a felügyelőség ismét a kft-t utasította a hulladék felszámolására. A jogi eljárások során a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete ellen felülvizsgálati kérelmet terjesztettünk elő, ezt a Legfelsőbb Bíróság befogadta, és 2005. március 23-ára a tárgyalást kitűzte.

 

30,7 millió forintért kínálja megvételre a Pevdi Vegyipari Kft. felszámolója a cég 5 hektáros gyömrői telephelyét és 4,5 ezer négyzetméteres gyárépületét. 1999-ben az ingatlan „túlértékeltségére” hivatkozva 286,94 millióról 5 millió forintra csökkentették - majd 2004-ben 10 millióra emelték - a gyömrői önkormányzat kisebbségi és Gál Péter üzletember többségi tulajdonában lévő cég jegyzett tőkéjét.

 

A vevőnek mintegy 700 tonnányi veszélyes és nem veszélyes hulladékot is ártalmatlaníttatnia kell, s ez 100 millió forintnál is többe kerülhet. A felszámoló eddig négy ízben hirdette meg az ingatlant 104 millió forintért, de a hulladékártalmatlanítási kötelezettségről a most közzétett pályázatban tett először említést a vételár erős csökkentése mellett. A két évvel ezelőtti üzemi balesetről elhíresült - akkor megrepedt tartályokból butil-akrilát párolgott ki, s ezért mintegy 250 embert ki kellett telepíteni a környékről - Pevdi egyébként nem tartotta magát a hasonló nevű állami vállalat jogutódának, amely végelszámolással, mintegy 300 tonna hulladékot hátrahagyva szűnt meg.

 

Pevdi bezárt Gyömrőn a több évtizedes probléma megnyugtató végleges megoldása még mindig váratott magára, hiszen hiába kötelezte immár bírósági ítélet is a Pevdi jelenlegi tulajdonosait a telepen tárolt veszélyes, szennyező anyagok azonnali elszállítására, azok inkább a cég felszámolásába menekültek az ítéletben foglaltak és a szabályok betartása elől.

 

 

2006-ban Környezetvédelmi Hatóság nem talált veszélyes hulladékot a PEVDI területén.

A Környezetvédelmi Hatósággal szemben pedig a lakosok közül sokan úgy vélik, hogy 6-8 méter mélyen van a veszélyes anyag elásva, erre pedig fúróberendezésre lenne szükség.


Folytatás hamarosan!

 

PJ

Forrás:

MTI

HVG

RTL

gyomro.hu

 

--------------------------------------------------------------------------------


Sorozatunk:

 

Folyamatosan bővülő „PEVDI” képgalériánk>

 

Bár elegendő információt sikerült összegyűjtenünk a témában, kérjük kedves olvasóinkat, ne tartsák magukban a PEVDI titkait, esetleges információikat, fotóikat várjuk az info@gyomroi-hirhatar.hu e-mail címre!


Utoljára frissítve: 2013-02-21 10:27:19

További híreink
Másfél milliós jutalmat kapott tavaly a Klebelsberg Központ vezetője
A Momentum politikusa Hajnal Gabriella fenyegető levele ellenére hozta nyilvánosságra az információt.
2022-11-18 18:12:52, Hírek, Aktuális Bővebben
Jó Itt Élni-s vállalkozó nyerte az önkormányzat idei legnagyobb beruházását
A várost irányító Jó Itt Élni közösség egyik tagjának, Király Lajosnak a cége nyerte el bruttó 171 millió forintért a Pataki Ferenc lakótelep víz és csatorna ellátására k...
2022-11-14 11:07:02, Hírek, Aktuális Bővebben
Tizedáron adott el egy önkormányzati telket a JIÉ – Itt a bizonyíték!
Gyömrőn fordítva mozognak az ingatlanárak. 28 millió forint helyett két évvel később mindösszesen 2,5 millióért vesztegették el az önkormányzat ipari telkét. Újra képbe k...
2022-11-11 17:14:45, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Budapest díszpolgára posztumusz díjazottja lett az idén januárban elhunyt Setét Jenő Raoul Wallenberg-díjas em...
Bővebben >>