. Ma Márk napja van.
A PEVDI története 4.rész -A szennyezett föld árverése
2013-02-14 12:44:58
A PEVDI története 4.rész -A szennyezett föld árverése

A PEVDI története 4.rész -A szennyezett föld árverése

Lapunk elhatározta, hogy Gyömrő egyik legnagyobb hírnevet elért és a város lakosságának legnagyobb veszélyt okozó cégről, a közismert nevén PEVDI-ről indít cikksorozatot. 

 

4.rész  - A szennyezett föld árverése

 

A környezetvédelmi hatóság jogerősen arra kötelezte a Pevdit, hogy a 300 tonnányi veszélyes anyagot október elsejéig vigye el. A határidő lejárt, de a hordókhoz hozzá sem nyúltak. A Pevdi Kft. tulajdonosa azt állítja, hogy semmi köze sincs a hordókhoz, mivel azok nem a cége tevékenységéből származnak, és már akkor is ott voltak, amikor a privatizáció során megvette a telepet. Megtagadta a veszélyes anyagok elszállítását az a gyömrői vállalkozás.

 

 „Az a cég, ami ott termelt, annak nem vagyunk jogutódja ez nem a mi szemetünk, tehát ezt eltakarítani nem tudjuk” – nyilatkozta Gál Péter, a Pevdi Kft. tulajdonos-igazgatója. Az Országos Környezetvédelmi Főhatóság szóvivője azt ígéri, hogy az állam megelőlegezi a mentesítést. „A hordókat el fogják szállítani, és a szállítás költségeit a szennyezőnek kell állnia” – mondta Bőhm András, az Országos Környezet- és Vízügyi Főfelügyelőség szóvivője.

 

Ugyanez történt a Budalakk hordóival is. A terület tulajdonosa megtagadta a határozat végrehajtását. A mentesítést az adófizetők pénzéből végezték, ami a Humusz környezetvédelmi szervezet szerint nem válhat gyakorlattá. „Az állam beavatkozik, és ez a ténykedése rossz példa, akik abban gondolkodnak, hogy az állam fogja eltakarítani az ő szemetüket” – mondta Nagy Tamás, a Humusz szövetség munkatársa.

 

Aláírásgyűjtésbe kezdtek és tüntetnek a gyömrői emberek és követelik a Pevdi Kft. telephelyén felhalmozódott veszélyes hulladékok elszállítását. „Azt szeretnénk elérni, hogy vagy a tulajdonos, vagy más, elvigye a szemetet, és ne fertőzhesse tovább Gyömrő polgárait” – mondta Szűcs Lajos, az egyik tüntető.

 

Az SGI Hungária Kft. értékesíteni kívánja a PEVDI Kft-ben lévő 97,5%-os tulajdonrészét. Ahhoz, hogy értékesíteni tudja, szükséges az önkormányzat elővásárlási jogról való lemondására van szükség.  2005. 02.14.-én Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete 11 igen szavazattal, 0 nem szavazattal, 1 tartózkodással döntött arról, hogy az 812 hrsz-ú ingatlan (PEVDI) elővásárlási jogáról lemondott.

 

A PEVDI csődöt jelentett, és el kell szállítania a veszélyes anyagokat. Erre hivatkozva nem írta alá a csődbiztos kérelmét Gyenes Levente Polgármester, és addig nem engedik tovább a csődeljárás folytatását, amíg a Legfelsőbb Bíróság ítéletének megfelelően nem tesz eleget és el nem szállítja a veszélyes hulladékot.

 

 

FELSZÁMOLJÁK A PEVDI VEGYIPARI KFT.-T.

 

A gyömrői önkormányzat kisebbségi és a Gál Péter kezében levő SGI Hungária Kft. többségi tulajdonában levő, 10 millió forint törzstőkéjű Pevdi Vegyipari Kft. felszámolását rendelte el a Pest Megyei Bíróság. A népegészségügyi hatóság az eseményt követően 2 millió forintos bírságot vetett ki rá - ez ellen a társaság fellebbezett -, és ugyancsak felfüggesztette a cég működését, amely műgyanta-alapanyaggal látta el az SGI-t. A környezetvédelmi felügyelőség pedig arra kötelezte a kft-t, hogy ártalmatlanítsa egykori - 1992 és 1994 közötti - tulajdonosa, a Pevdi állami vállalat veszélyes hulladékát, amely változatlanul a gyömrői telephelyen található. A cég fellebbezett, majd bíróságon támadta meg a határozatot, mondván, nem jogutódja az állami vállalatnak, ezt a pert azonban elvesztette, s ezt követően kérte Gál a felszámolás megindítását, vélhetően azért, hogy mentesüljön a társaság az ártalmatlanítás mintegy 100 millió forintos terhétől. A kft 2003-ban 71,4 millió forint nettó árbevétel mellett 23,6 millió forintos veszteséget mutatott ki, s annak az évnek a végére a saját tőkéje mínusz 10,7 millió forintra csökkent.

 

A Pevdi felszámolás más színezetet kaphatott volna, ha az alábbi információkkal rendelkeznek. A Pevdi telephelyén 1964 és 1994 között működött állami vállalatot végelszámolással szüntették meg. Ennek során (megsértve az 1991-ben életbe lépett törvényeket, rendeleteket) nem készítettek környezetvédelmi záradékot, azaz mintegy 300 tonna igazolhatóan termelésükből származó hulladék a nem jogutód Pevdi Vegyipari Kft. telepén maradt. Egy 1992-es hulladékbírsággal kapcsolatos felügyelőségi határozat fellebbezése során a főfelügyelőség megállapította, hogy „a kft nem tekinthető a Pevdi általános jogutódjának, mert nem gazdasági átalakulással jött létre”, és megsemmisített egy korábbi határozatot, egyben kötelezte az elsőfokú hatóságot, tisztázza, kit kell a hulladék termelőjének (tulajdonosának) tekinteni. Ezt az eljárást a felügyelőség 2003-ig nem folytatta le. Ennek ellenére 2002. október 24-én a felügyelőség ismét a kft-t utasította a hulladék felszámolására. A jogi eljárások során a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete ellen felülvizsgálati kérelmet terjesztettünk elő, ezt a Legfelsőbb Bíróság befogadta, és 2005. március 23-ára a tárgyalást kitűzte.

 

30,7 millió forintért kínálja megvételre a Pevdi Vegyipari Kft. felszámolója a cég 5 hektáros gyömrői telephelyét és 4,5 ezer négyzetméteres gyárépületét. 1999-ben az ingatlan „túlértékeltségére” hivatkozva 286,94 millióról 5 millió forintra csökkentették - majd 2004-ben 10 millióra emelték - a gyömrői önkormányzat kisebbségi és Gál Péter üzletember többségi tulajdonában lévő cég jegyzett tőkéjét.

 

A vevőnek mintegy 700 tonnányi veszélyes és nem veszélyes hulladékot is ártalmatlaníttatnia kell, s ez 100 millió forintnál is többe kerülhet. A felszámoló eddig négy ízben hirdette meg az ingatlant 104 millió forintért, de a hulladékártalmatlanítási kötelezettségről a most közzétett pályázatban tett először említést a vételár erős csökkentése mellett. A két évvel ezelőtti üzemi balesetről elhíresült - akkor megrepedt tartályokból butil-akrilát párolgott ki, s ezért mintegy 250 embert ki kellett telepíteni a környékről - Pevdi egyébként nem tartotta magát a hasonló nevű állami vállalat jogutódának, amely végelszámolással, mintegy 300 tonna hulladékot hátrahagyva szűnt meg.

 

Pevdi bezárt Gyömrőn a több évtizedes probléma megnyugtató végleges megoldása még mindig váratott magára, hiszen hiába kötelezte immár bírósági ítélet is a Pevdi jelenlegi tulajdonosait a telepen tárolt veszélyes, szennyező anyagok azonnali elszállítására, azok inkább a cég felszámolásába menekültek az ítéletben foglaltak és a szabályok betartása elől.

 

 

2006-ban Környezetvédelmi Hatóság nem talált veszélyes hulladékot a PEVDI területén.

A Környezetvédelmi Hatósággal szemben pedig a lakosok közül sokan úgy vélik, hogy 6-8 méter mélyen van a veszélyes anyag elásva, erre pedig fúróberendezésre lenne szükség.


Folytatás hamarosan!

 

PJ

Forrás:

MTI

HVG

RTL

gyomro.hu

 

--------------------------------------------------------------------------------


Sorozatunk:

 

Folyamatosan bővülő „PEVDI” képgalériánk>

 

Bár elegendő információt sikerült összegyűjtenünk a témában, kérjük kedves olvasóinkat, ne tartsák magukban a PEVDI titkait, esetleges információikat, fotóikat várjuk az info@gyomroi-hirhatar.hu e-mail címre!


Utoljára frissítve: 2013-02-21 10:27:19

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>