. Ma Frigyes napja van.
A PEVDI története 3.rész - „Engedélyezett” környezetszennyezés
2013-02-13 11:06:16
A PEVDI története 3.rész - „Engedélyezett” környezetszennyezés

A PEVDI története 3.rész - „Engedélyezett” környezetszennyezés

Lapunk elhatározta, hogy Gyömrő egyik legnagyobb hírnevet elért és a város lakosságának legnagyobb veszélyt okozó cégről, a közismert nevén PEVDI-ről indít cikksorozatot. 


3.rész  - „Engedélyezett” környezetszennyezés

 

A Pest megyei ÁNTSZ a gyömrőihez hasonló üzemi balesetek megelőzésére szeptemberben nagyszabású ellenőrzési akciót tartott a megyében működő több mint ötven vegyipari termékeket előállító üzemnél, az akcióban az ÁNTSZ 25-30 munkatársa vett részt. Hangsúlyozták, hogy az ellenőrzés célja nem a büntetések kiszabása, hanem szakmai segítség a veszélyes anyagok tárolásával kapcsolatos esetleges hiányosságok felszámolására.

 

Gál Péter, a gyömrői Pevdi Vegyipari Kft. igazgatója nem nyugodott bele a rájuk kiszabott retorziókba és fellebbeztek a büntetés ellen. Jogi úton tiltakoztak az ellen, hogy a másodfokú döntéshozatalnál a Tettinger Antal által vezetett Pest megyei ÁNTSZ legyen az illetékes hatóság, mert ahogy az igazgató fogalmazott, az üzemnél lezajlott vizsgálat során tapasztaltak szerint a megyei ÁNTSZ vezetője elfogult volt.

 

Gál Péter kijelentette: nem indokolt a büntetés, az üzem működtetése, a veszélyes anyagok tárolásának listára vett kifogásainak többsége mondvacsinált és a kisebb hiányosságok felszámolása folyamatban van.

 

Eljött a nem várt fordulat 2004. augusztus 19-én ismét megindulhat a termelés a gyömrői PEVDI Vegyipari Kft. üzemében, miután az ÁNTSZ monori tisztiorvosa visszavonta a tiltásra vonatkozó határozatot .Az ÁNTSZ megállapítása szerint az üzem biztosította azokat az alapvető közegészségügyi és higiéniai feltételeket, amelyek alapján megindulhat a gyártás - mondta Gál Péter.

 

Az üzem bezárását július 20-án rendelték el, amikor egy üzemi baleset következtében veszélyes vegyi anyag került ki egy kilyukadt hordóból. Azóta a tárolási hiányosságokat felszámolták, a raktárt átépítették, s megszüntették a veszélyes anyag tárolásánál az újabb baleset előfordulásának kockázatát.

 

A bezárás következtében egyébként több tízmillió forint veszteséget könyvelhet el az üzem. A vegyipari kft. korrózió gátló festékipari alapanyagok gyártására rendezkedett be, évi 800 tonna terméket szállít a megrendelőknek, évi 700 millió forint értékben. A 800 tonnányi legyártott alapanyag 60 százaléka nyugat-európai exportra kerül. Az ügyvezető arról is szólt, hogy a 30 embert foglalkoztató üzemben hétfőn kezdődik újra a termelés.

 

A Pevdi környékén lakók viszont nem akartak beletörődni az üzem újra indításába, hiszen ők továbbra is azt tapasztalták, hogy a gyár területén a veszélyes anyagok tárolása továbbra is kétséges. Ezért az üzem közelében lakók közül valaki a kútjából vett vízmintát bevizsgáltatva pozitív eredményt kapott, s erről értesítette az ÁNTSZ-t.

 

A szolgálat a bejelentésre 2004. szeptember 8-án további öt helyről vett vízmintát és ezeket laboratóriumban elemezték, választ keresve arra, hogy az esetleges szennyeződések a gyárból származhatnak-e vagy sem.

 

A tiszti főorvos a bejérás során azt állapította meg, hogy az üzem eleve engedély nélkül működik, ugyanis a városi jegyző nem adta ki az ideiglenes bezárás után a telephelyengedélyt.

 

A üzem bejárása során a veszélyes anyagok tárolásánál több hiányosságra bukkantak - közölte a tiszti főorvos. Így például a hordók címkéin nem előírásszerűen van feltüntetve tartalmuk.

 

"A cég egyik hordóján sincs az előírásoknak megfelelő címke" - jegyezte meg Tettinger Antal Pest megyei tiszti főorvos a szemle során, miközben a hordók környékén szúrós szag terjengett. "Vegyi anyagot tartalmazó szennyvizet iszapos eljárásban kezelni, ez egyszerűen nonszensz" - fogalmazott Bujdosó László országos tiszti főorvos, a telep ülepítőjét szemlélve, ahol olyan aknát is lehetett látni, amelyben a szennyvízvezeték csövét a rozsda egyszerűen elmarta, így a lé a cső helyett az aknán keresztül folyt. A telep ügyvezetője azzal védekezett, hogy a szenny onnan nem kerülhet ki a külső környezetbe.

 

 

Gál Péter, (az üzem igazgatója) álláspontja szerint mondvacsinált ürügyekkel próbálnak belekötni a gyár tevékenységébe és van engedélyük a működéshez. Az üzem egyébként évi 700 millió forint termelési értéket állít elő és 30 embernek ad munkát - közölte az igazgató.

 

Ameddig csak a parttalan vita folyt a lakosok, Gál Zoltán, ÁNTSZ és Gyömrő város vezetése között. addig sok száz tonna veszélyes anyag hever szétkorhadt hordókban évek óta Gyömrőn, egy ipari területen. Egy közeli telek kútjából vett víz elemzésének eredménye pedig az, hogy több rákkeltő anyag jóval a megengedett határérték felett van a mintában, a benzoltartalom például négyszerese a még elfogadhatónak, triklóretilént és tetraklóretilént, vagyis csupa rákkeltő anyagot találtak benne. A több száz tonna veszélyes anyag a gyártelep végén, a rozsdától kihasadt hordókban áll, némelyik tartályból az évek során a gyomnövények sarjadtak ki. A lakók szerint a szennyeződés a szabadon tárolt hordókból jön. 300 tonnányi ismeretlen vegyi anyagot tárolnak Gyömrőn. A Pevdi bejárata mellett is tucatnyi hordót tárolnak. Júliusban ott történt a robbanás. Az ipari hűtést most két kerti locsolóval oldották meg.

 

A tisztiorvosi szolgálat elfogadta és engedélyezte a működést. „Engedélyezett” környezetszennyezés. Megállt az idő a gyömrői Pevdi Vegyipari Kft. telephelyén. Olyan az egész terület, mintha a hatvanas évek vidéki ipartelepeinek „csontvázai” mentén sétálgatnánk, rozsdás fémszerkezetű üzemcsarnokok és bomló vakolatú épületek között. ÁNTSZ tavasszal nem fogadta el a cég kockázatelemzését, és további méréseket kért a kft.-től, de sajnos a telepengedélyhez hozzájárultak a munkatársaink – vallotta be a vezető.

 

Mint elmondta, az ÁNTSZ belső vizsgálatot indít, hogy ki követett el mulasztást az engedélyezés során. – Harminc éve félnek a gyömrőiek ettől az üzemtől, mert közel van az ivóvízbázishoz, és nőtt a rákos megbetegedések száma is a környéken – közölte a polgármester, aki szerint a jelenlegi tulajdonos már úgy vette meg ezt az üzemet, hogy tudta, milyen anyagokat tárolnak a telken, és ezeket ártalmatlanítani kell.

 

Gyenes Levente tájékoztatása szerint már két évvel ezelőtt döntött a környezetvédelmi felügyelőség arról, hogy a cégnek kell elszállítani a veszélyes anyagokat. Ezt azonban a bíróságon támadta meg a társaság. A bírósági határozatot meg kell várni, hiszen állami támogatást csak akkor kérhetünk a kármentesítésre, ha úgy döntenek, hogy nem a Pevdi Kft. a felelős – mondta el a polgármester, aki óriási hibának tartja, hogy az ÁNTSZ illetékese csak szóban hívta fel a cég figyelmét a hiányosságokra, így kénytelenek voltak kiadni a telepengedélyt az üzemnek.

 

A gyömrői polgármesteri hivatal azonban tiltakozik és felfüggesztette a telephelyengedélyt. „Azt akarjuk, hogy ne működjön” – jelentette ki Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere. A Pevdi azonban elkezdte a gyártást. A cégvezető szerint semmi nem tiltja a működést. Gyömrő polgármestere a környezetvédelmi hatóságtól és a katasztrófavédelemtől várta, hogy a hatóság valamilyen indokkal leállítja a Pevdi termelését.

 

Folytatás hamarosan!

 

PJ

Forrás:

MTI,

MNO,

Origo,

RTL,

gyomro.hu

 

--------------------------------------------------------------------------------


Sorozatunk:

 

Folyamatosan bővülő „PEVDI” képgalériánk>

 

Bár elegendő információt sikerült összegyűjtenünk a témában, kérjük kedves olvasóinkat, ne tartsák magukban a PEVDI titkait, esetleges információikat, fotóikat várjuk az info@gyomroi-hirhatar.hu e-mail címre!


Utoljára frissítve: 2013-02-21 10:24:50

További híreink
Pénzért erőszakolt erdei túrák
Egy jó ideje már Magyarországon is teret nyert a hagyományos, úgynevezett: hátizsákos - bakancsos túrák pénzért való vezetése., akár belföldön akár külföldön. Sokan élnek...
2024-07-18 12:49:00, Hírek, Kultúra Bővebben
Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
Évtizedek óta várja a lakosság legnagyobb része, hogy amikor hatalomváltás adódik a politikában, akkor a törvénytelenül megszerzett anyagi javakat az új hatalom az állami...
2024-07-14 12:22:51, Hírek, Kultúra Bővebben
Találd meg az ideális kerti asztalt!
Az erkélyek, teraszok, kertek nagyszerű lehetőséget kínálnak a szabadidő kellemes és kényelmes eltöltésére, amikor az idő nyáriasra fordul, és órákat tölthetünk kint pihe...
2024-07-09 13:08:50, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az erkélyek, teraszok, kertek nagyszerű lehetőséget kínálnak a szabadidő kellemes és kényelmes eltöltésére, am...
Bővebben >>