. Ma Jusztin napja van.
A PEVDI története 2.rész - Sok a rákos beteg
2013-02-11 21:00:24
A PEVDI története 2.rész - Sok a rákos beteg

A PEVDI története 2.rész - Sok a rákos beteg

Lapunk elhatározta, hogy Gyömrő egyik legnagyobb hírnevet elért és a város lakosságának legnagyobb veszélyt okozó cégről, a közismert nevén PEVDI-ről indít cikksorozatot. 


2.rész - Sok a rákos beteg


PEVDI-vel szemben lakók sokat panaszkodtak a zavaró a hanghatások, szagok és az ott lévő vegyi anyagok miatt . „Dr. Török Gábor helyi körzeti orvos felhívta a figyelmet, hogy Gyömrőn mennyire sok a rákos betegek száma. Lehetséges oknak kiemelte a PEVDI-t.” - közölte Mezey Attila egy jegyzőkönyv tanúsága szerint egy testületi ülésen.

 

 

Eljött egy hétfői nap 2004. július 19. mikor 25 fok helyett 30 fok volt és a vegyi üzem mellől 250 embert telepítettek ki, miután a nagy melegben egy ezer literes műanyag hordó megrepedt és maró gázt eresztve butil-akrilát folyt ki belőle. A bajt előidéző folyékony, tűzveszélyes butil-akrilátot a szabadban ezer literes műanyaghordókban tárolták. A hordókat eddig a kánikula esetén meghatározott időközönként vízzel lelocsolták, hogy a felmelegedést megakadályozzák.

 

A hétfői forróságban azonban ez a megoldás nem volt elég, bár a locsolást gyakrabban végezték. A hordóban a meleg következtében beindult az úgynevezett önpolimerizációs folyamat, ami az anyag hőmérsékletének gyors emelkedésével járt. Ennek következtében a hordó műanyag fala megolvadt és a vegyi anyag egy része orrfacsaró gázok kíséretében a betonnal borított talajra ömlött.

 

A polgári védelem és a tűzoltók gyors közbelépésének köszönhetően senkit nem ért egészségkárosodás. A Pest megyei tiszti főorvos a helyszínen tapasztalt igen súlyos hibák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. A polgármester úgy vélte az üzem csak akkor működhet, ha a biztonsági előírások minden betűjét betartják. A gyár udvarán felhalmozódott veszélyes anyagokat azonban mindenképpen el kell szállíttatni, hiszen nemcsak tizenötezer gyömrőit, hanem hatvanezer környékbelit is veszélyeztetnek.

 

Az esetből okulva a műanyag tartályokat biztonságosabb fémhordókra cserélik majd, s mint az igazgató leszögezte, szigorítják a technológiai előírásokat is, ennek értelmében állandó vízsugarat bocsátanak a tartályokra. A vezető szerint ennek eredményeként nem fordulhat elő a hétfőihez hasonló baleset.

 

2004. július 21-én szerdán, a Pest Megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) bezáratta a Pevdi Vegyipari Kft. gyömrői üzemét, miután a keddi vizsgálódás nyomán szabálytalanságok sorát tárták fel .


A vizsgálódásból kiderült, hogy a 30 embert foglalkoztató vegyi üzem működtetésénél előírások egész sorát nem tartották be. Sok, a meghibásodotthoz hasonló vegyi anyagokkal teli tartály áll még a gyár udvarán, az üzemnek nincs intézkedési terve a bajok elhárítására, és felelőst sem neveztek ki az ilyen esetek megfelelő levezénylésére. Jellemző, hogy nem a gyár dolgozói, hanem a környékbeli lakosok értesítették a tűzoltókat, mert szúrós szagot észleltek a levegőben.

 

A szolgálat emberei a helyszíni szemle során három oldalon összesített szabálytalanságokat állapítottak meg. Így például a 26 féle vegyi anyag tárolásánál a biztonsági előírásokat figyelmen kívül hagyták, s nem volt a dolgozóknak megfelelő védőfelszerelése sem. Végül a kémiai biztonságról szóló törvény alapján döntött az ÁNTSZ a bezárás elrendeléséről, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy nem folytatható a termelés.

 

2004. július 22., csütörtökön reggel elszállították azt a butil-akrilát nevű anyagot a gyömrői vegyipari gyárból, amely hétfőn egy műanyag tartályból kifolyva üzemi balesetet idézett elő, a hozzávetőleg 800 kilogrammnyi anyagot a tiszaújvárosi veszélyeshulladék-megsemmisítőbe irányították – közölte a Pevdi Vegyipari Kft. műszaki igazgatója. Egyébként hozzátette, fellebbeznek a termelést tiltó határozat ellen és

keresik azt a kompromisszumos megoldást, amelynek eredményeként a veszélyes technológiák kiiktatásával tovább folytatódhat majd a vegyi anyagok előállítása - tette hozzá.

 

Gyenes Levente Gyömrő polgármestere az MTI-t arról tájékoztatta,"ragaszkodnak hozzá, hogy a városból elköltözzön az üzem, és ennek érdekében minden törvényes eszközt igénybe kívánnak venni."  Így például az üzemet ellenőrző szakhatóságot az önkormányzat ezentúl rendszeresen beszámoltatja, miként tesz eleget a gyár az előírások betartásának.

 

A polgármester utasította a jegyzőt, intézkedjen a szakhatóságoknál az üzem területén lévő, az elmúlt évtizedekben felhalmozott több tíz tonnányi veszélyes hulladék anyag elszállításáról. „Ez a mérgező anyag a talajba szivárogva, az innen 300 méterre lévő városi ivóvízbázis biztonságát is veszélyeztetheti”- közölte.

 

2004. július 27.-én Törvénymódosítási javaslattal fordul Gyömrő polgármestere a parlamenthez, amelyben kezdeményezi, hogy a vegyi üzemek tevékenysége kapcsán korszerűsítsék a szabályokat. Sok száz tonna veszélyes anyag hever szétkorhadt hordókban évek óta a Budapest környéki Gyömrőn, egy ipari területen, a szántóföld szomszédságában.


Egy közeli telek tulajdonosa a kútjából vett vizet kielemeztette egy laborban, ahol megállapították, hogy több rákkeltő anyag jóval a megengedett határérték felett van jelen a mintában, a benzoltartalom például négyszerese a még elfogadhatónak. A gyártelep tulajdonosa, a Pevdi Kft. nem vállal felelőséget a területén levő hulladékért, mondván, az már azelőtt ott volt, mielőtt megvette a területet.


A törvény szerint, amennyiben az üzem az ÁNTSZ által felsorolt hiányosságokat megszünteti, úgy ismét beindulhat a gyártás. Csakhogy ezek a biztonsági szabályok még 1989-ben készültek, márpedig azóta egész sor EU-konform szigorítás lépett életbe - mutatott rá a

polgármester.

 

Gál Péter az évi 700 millió forint termelési értéket előállító Pevdi Vegyipari Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Pest Megyei ÁNTSZ-nek a vegyipari tevékenység felfüggesztéséről szóló határozata ellen fellebbezést nyújt be az országos tisztiorvosi szolgálathoz. Ugyan a nyári szabadságok miatt egyébként is szünetelne a termelőmunka, ám amennyiben a tilalomra szóló határozatot a hatóság feloldja, úgy augusztus végén ismét megindítanák a gyártást – tette hozzá az ügyvezető.


Hangsúlyozta, álláspontja szerint a város vezetése nem dönthet az üzem elköltözéséről, erre legfeljebb az illetékes szakhatóságok tehetnek indítványt, amennyiben a gyár működtetése körül szabálytalanságot észlelnek.

 

2004. augusztus 4-én kétmillió forint bírságot szabott ki a gyömrői vegyipari üzem Monor városi ÁNTSZ a veszélyes anyagok tárolása során tapasztalt és üzemi balesetet okozó szabálytalanságok miatt.


Folytatás hamarosan!


PJ

Források:

Magyar Nemzet

gyomro.hu

MTI

--------------------------------------------------------------------------------


Sorozatunk:

 

Folyamatosan bővülő „PEVDI” képgalériánk>

 

Bár elegendő információt sikerült összegyűjtenünk a témában, kérjük kedves olvasóinkat, ne tartsák magukban a PEVDI titkait, esetleges információikat, fotóikat várjuk az info@gyomroi-hirhatar.hu e-mail címre!


 

Utoljára frissítve: 2016-10-10 17:32:06

További híreink
„Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
Magyar Péter, a TISZA párt alelnöke hétfőn este Rónai Egon – általa – provokatívnak vélt interjúkezdetére radikálisan reagált és kb. két perc elteltével élő adásban kisét...
2024-06-11 18:06:00, Hírek, Aktuális Bővebben
A Magyar Péter jelenségről
Magyar Péter berobbanása a hazai közéletbe alaposan felkavarta a politikai értelemben vett állóvizet. Sokan és sokféleképpen értelmezték eddig ezt a hazai viszonylatban s...
2024-06-04 15:41:53, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A nyílászáró cseréje során számtalan szempontot kell figyelembe venni. Természetesen egy ilyen beruházásnál az...
Bővebben >>