. Ma Emma napja van.
A PEVDI története 2.rész - Sok a rákos beteg
2013-02-11 21:00:24
A PEVDI története 2.rész - Sok a rákos beteg

A PEVDI története 2.rész - Sok a rákos beteg

Lapunk elhatározta, hogy Gyömrő egyik legnagyobb hírnevet elért és a város lakosságának legnagyobb veszélyt okozó cégről, a közismert nevén PEVDI-ről indít cikksorozatot. 


2.rész - Sok a rákos beteg


PEVDI-vel szemben lakók sokat panaszkodtak a zavaró a hanghatások, szagok és az ott lévő vegyi anyagok miatt . „Dr. Török Gábor helyi körzeti orvos felhívta a figyelmet, hogy Gyömrőn mennyire sok a rákos betegek száma. Lehetséges oknak kiemelte a PEVDI-t.” - közölte Mezey Attila egy jegyzőkönyv tanúsága szerint egy testületi ülésen.

 

 

Eljött egy hétfői nap 2004. július 19. mikor 25 fok helyett 30 fok volt és a vegyi üzem mellől 250 embert telepítettek ki, miután a nagy melegben egy ezer literes műanyag hordó megrepedt és maró gázt eresztve butil-akrilát folyt ki belőle. A bajt előidéző folyékony, tűzveszélyes butil-akrilátot a szabadban ezer literes műanyaghordókban tárolták. A hordókat eddig a kánikula esetén meghatározott időközönként vízzel lelocsolták, hogy a felmelegedést megakadályozzák.

 

A hétfői forróságban azonban ez a megoldás nem volt elég, bár a locsolást gyakrabban végezték. A hordóban a meleg következtében beindult az úgynevezett önpolimerizációs folyamat, ami az anyag hőmérsékletének gyors emelkedésével járt. Ennek következtében a hordó műanyag fala megolvadt és a vegyi anyag egy része orrfacsaró gázok kíséretében a betonnal borított talajra ömlött.

 

A polgári védelem és a tűzoltók gyors közbelépésének köszönhetően senkit nem ért egészségkárosodás. A Pest megyei tiszti főorvos a helyszínen tapasztalt igen súlyos hibák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. A polgármester úgy vélte az üzem csak akkor működhet, ha a biztonsági előírások minden betűjét betartják. A gyár udvarán felhalmozódott veszélyes anyagokat azonban mindenképpen el kell szállíttatni, hiszen nemcsak tizenötezer gyömrőit, hanem hatvanezer környékbelit is veszélyeztetnek.

 

Az esetből okulva a műanyag tartályokat biztonságosabb fémhordókra cserélik majd, s mint az igazgató leszögezte, szigorítják a technológiai előírásokat is, ennek értelmében állandó vízsugarat bocsátanak a tartályokra. A vezető szerint ennek eredményeként nem fordulhat elő a hétfőihez hasonló baleset.

 

2004. július 21-én szerdán, a Pest Megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) bezáratta a Pevdi Vegyipari Kft. gyömrői üzemét, miután a keddi vizsgálódás nyomán szabálytalanságok sorát tárták fel .


A vizsgálódásból kiderült, hogy a 30 embert foglalkoztató vegyi üzem működtetésénél előírások egész sorát nem tartották be. Sok, a meghibásodotthoz hasonló vegyi anyagokkal teli tartály áll még a gyár udvarán, az üzemnek nincs intézkedési terve a bajok elhárítására, és felelőst sem neveztek ki az ilyen esetek megfelelő levezénylésére. Jellemző, hogy nem a gyár dolgozói, hanem a környékbeli lakosok értesítették a tűzoltókat, mert szúrós szagot észleltek a levegőben.

 

A szolgálat emberei a helyszíni szemle során három oldalon összesített szabálytalanságokat állapítottak meg. Így például a 26 féle vegyi anyag tárolásánál a biztonsági előírásokat figyelmen kívül hagyták, s nem volt a dolgozóknak megfelelő védőfelszerelése sem. Végül a kémiai biztonságról szóló törvény alapján döntött az ÁNTSZ a bezárás elrendeléséről, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy nem folytatható a termelés.

 

2004. július 22., csütörtökön reggel elszállították azt a butil-akrilát nevű anyagot a gyömrői vegyipari gyárból, amely hétfőn egy műanyag tartályból kifolyva üzemi balesetet idézett elő, a hozzávetőleg 800 kilogrammnyi anyagot a tiszaújvárosi veszélyeshulladék-megsemmisítőbe irányították – közölte a Pevdi Vegyipari Kft. műszaki igazgatója. Egyébként hozzátette, fellebbeznek a termelést tiltó határozat ellen és

keresik azt a kompromisszumos megoldást, amelynek eredményeként a veszélyes technológiák kiiktatásával tovább folytatódhat majd a vegyi anyagok előállítása - tette hozzá.

 

Gyenes Levente Gyömrő polgármestere az MTI-t arról tájékoztatta,"ragaszkodnak hozzá, hogy a városból elköltözzön az üzem, és ennek érdekében minden törvényes eszközt igénybe kívánnak venni."  Így például az üzemet ellenőrző szakhatóságot az önkormányzat ezentúl rendszeresen beszámoltatja, miként tesz eleget a gyár az előírások betartásának.

 

A polgármester utasította a jegyzőt, intézkedjen a szakhatóságoknál az üzem területén lévő, az elmúlt évtizedekben felhalmozott több tíz tonnányi veszélyes hulladék anyag elszállításáról. „Ez a mérgező anyag a talajba szivárogva, az innen 300 méterre lévő városi ivóvízbázis biztonságát is veszélyeztetheti”- közölte.

 

2004. július 27.-én Törvénymódosítási javaslattal fordul Gyömrő polgármestere a parlamenthez, amelyben kezdeményezi, hogy a vegyi üzemek tevékenysége kapcsán korszerűsítsék a szabályokat. Sok száz tonna veszélyes anyag hever szétkorhadt hordókban évek óta a Budapest környéki Gyömrőn, egy ipari területen, a szántóföld szomszédságában.


Egy közeli telek tulajdonosa a kútjából vett vizet kielemeztette egy laborban, ahol megállapították, hogy több rákkeltő anyag jóval a megengedett határérték felett van jelen a mintában, a benzoltartalom például négyszerese a még elfogadhatónak. A gyártelep tulajdonosa, a Pevdi Kft. nem vállal felelőséget a területén levő hulladékért, mondván, az már azelőtt ott volt, mielőtt megvette a területet.


A törvény szerint, amennyiben az üzem az ÁNTSZ által felsorolt hiányosságokat megszünteti, úgy ismét beindulhat a gyártás. Csakhogy ezek a biztonsági szabályok még 1989-ben készültek, márpedig azóta egész sor EU-konform szigorítás lépett életbe - mutatott rá a

polgármester.

 

Gál Péter az évi 700 millió forint termelési értéket előállító Pevdi Vegyipari Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Pest Megyei ÁNTSZ-nek a vegyipari tevékenység felfüggesztéséről szóló határozata ellen fellebbezést nyújt be az országos tisztiorvosi szolgálathoz. Ugyan a nyári szabadságok miatt egyébként is szünetelne a termelőmunka, ám amennyiben a tilalomra szóló határozatot a hatóság feloldja, úgy augusztus végén ismét megindítanák a gyártást – tette hozzá az ügyvezető.


Hangsúlyozta, álláspontja szerint a város vezetése nem dönthet az üzem elköltözéséről, erre legfeljebb az illetékes szakhatóságok tehetnek indítványt, amennyiben a gyár működtetése körül szabálytalanságot észlelnek.

 

2004. augusztus 4-én kétmillió forint bírságot szabott ki a gyömrői vegyipari üzem Monor városi ÁNTSZ a veszélyes anyagok tárolása során tapasztalt és üzemi balesetet okozó szabálytalanságok miatt.


Folytatás hamarosan!


PJ

Források:

Magyar Nemzet

gyomro.hu

MTI

--------------------------------------------------------------------------------


Sorozatunk:

 

Folyamatosan bővülő „PEVDI” képgalériánk>

 

Bár elegendő információt sikerült összegyűjtenünk a témában, kérjük kedves olvasóinkat, ne tartsák magukban a PEVDI titkait, esetleges információikat, fotóikat várjuk az info@gyomroi-hirhatar.hu e-mail címre!


 

Utoljára frissítve: 2016-10-10 17:32:06

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista a...
Bővebben >>