. Ma Szabina napja van.
A PEVDI története 1.rész
2013-02-10 20:12:43
A PEVDI története 1.rész

A PEVDI története 1.rész

Lapunk elhatározta, hogy Gyömrő egyik legnagyobb hírnevet elért és a város lakosságának legnagyobb veszélyt okozó cégről, a közismert nevén PEVDI-ről indít cikksorozatot.

 

A történetet 1989-ben kezdjük meg, forrásaink a lakosok emlékei, a helyi és országos médiában található cikkek, valamint az MTI hivatalos archívuma.

 

Cikksorozatunk a PEVDI régmúltját, múltját, jelenét dolgozza fel és jövőjébe kíván betekintést nyújtani olvasóinknak. De kezdjünk is neki...

 

1989 - Teljes rekonstrukció a PEVDI gyömrői gyárában

 

Teljes egészében megújítják a termelő berendezéseket a Pest Megyei Vegyi- és Divatcikkipari Vállalat gyömrői gyárában; a műanyagpor-bevonatokat, valamint a fenyőgyanta alapú műgyantákat, nyomdafestékeket, lakkokat és epoxigyantát készítő gyár gépei ugyanis az 1968-as alapítás óta olyannyira elhasználódtak, hogy már a biztonságos üzemelés vált kérdésessé. Ez számottevően kihat az egész vállalat működésére, hiszen a gyömrői gyár a PEVDI egységei közül a legeredményesebb, a vállalat nyereségének 75 százalékát itt termelik meg.

 

A teljes felújításhoz a PEVDI a Budapest Bank Rt.-től vett fel hitelt. A rekonstrukciót támogatta még a Chemolimpex Külkereskedelmi Vállalat, valamint az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság is. Így jött össze az a 100 millió forint, amiből megkezdhették a termelésbővítő, egyben környezetkímélő és energiatakarékos új berendezések beszerzését. A korszerű technológia egyik legfontosabb
eleme egy 330 ezer dollár értékű osztrák műgyanta lemezelő, amelyet íizingszerződés keretében bérelnek. A gép alkalmazásával csaknem megduplázzák a korábbi évi 2000 tonnás termelést, ugyanakkor kémiailag tisztább, egyenletesebb szemcseméretű, a világpiacon is jobban eladható műgyantát állítanak elő. Megszűnik a nehéz fizikai munka, a berendezés szinte emberi kéz érintése nélkül működik.

 

Az itt készített termékek nagy részét, évente félmillió dollár értékben, tőkés piacokon értékesítik. A termelés felfutása esetén akár meg is háromszorozhatják exportjukat.

 

Az új gépek telepítésével párhuzamosan megoldják a gyári szennyvizek kezelését is. Elkészült már az a 130 köbméteres medence, amelyben semlegesítik a termelés során keletkező szennyvizek savas vagy lúgos kémhatását, s kétszer annyi szennyvizet tisztíthatnak majd meg, mint korábban. Egy mesterséges ülepítő tavat is létrehoznak, amivel tovább javítják a gyárat elhagyó víz tisztaságát.

 

Új kazánokat építenek, és a levegőtisztaság érdekében a jelenlegi 10 méteres kéményt 21 méteresre nagyobbítják meg. S bár pótlólagos energiára szükség lesz, az új gépek fajlagos energiafelhasználása csak fele a réginek.

 

Folytatás hamarosan!

 

 

AEN

--------------------------------------------------------------------------------


Sorozatunk:

 

Folyamatosan bővülő „PEVDI” képgalériánk>

 

Bár elegendő információt sikerült összegyűjtenünk a témában, kérjük kedves olvasóinkat, ne tartsák magukban a PEVDI titkait, esetleges információikat, fotóikat várjuk az info@gyomroi-hirhatar.hu e-mail címre!

Utoljára frissítve: 2013-02-21 10:22:59

További híreink
Üdvözlet Kubából
A kies Kubából küldött forró üdvözletet polgármesterünk a hideg gyömrői télben pilledő rajongótáborának.
2020-02-22 10:07:35, Hírek, Vélemény Bővebben
A Grál lovag és az ő udvartartása
Furcsa csomagokat kézbesített a posta egyes gyömrői levelesládákba. A feladó egyelőre ismeretlen és azt sem tudni, milyen logika alapján válogatta ki a címzetteket.
2020-02-21 17:08:39, Hírek, Vélemény Bővebben
Gyömrő a térség éllovasává vált
Jó érzés olyan városban élni, ahol a lakosság már az új év első hónapjában megbizonyosodhat arról, mennyire jó kezekben van a város. Jó látni, hogy amíg más települések c...
2020-02-19 17:02:58, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bár egyelőre még nincs szükség a vastag téli csizmákra, azért egy-két őszi és vékonyabb téli bakancs és csiz...
Bővebben >>