. Ma Kornél napja van.
A PEVDI története 1.rész
2013-02-10 20:12:43
A PEVDI története 1.rész

A PEVDI története 1.rész

Lapunk elhatározta, hogy Gyömrő egyik legnagyobb hírnevet elért és a város lakosságának legnagyobb veszélyt okozó cégről, a közismert nevén PEVDI-ről indít cikksorozatot.

 

A történetet 1989-ben kezdjük meg, forrásaink a lakosok emlékei, a helyi és országos médiában található cikkek, valamint az MTI hivatalos archívuma.

 

Cikksorozatunk a PEVDI régmúltját, múltját, jelenét dolgozza fel és jövőjébe kíván betekintést nyújtani olvasóinknak. De kezdjünk is neki...

 

1989 - Teljes rekonstrukció a PEVDI gyömrői gyárában

 

Teljes egészében megújítják a termelő berendezéseket a Pest Megyei Vegyi- és Divatcikkipari Vállalat gyömrői gyárában; a műanyagpor-bevonatokat, valamint a fenyőgyanta alapú műgyantákat, nyomdafestékeket, lakkokat és epoxigyantát készítő gyár gépei ugyanis az 1968-as alapítás óta olyannyira elhasználódtak, hogy már a biztonságos üzemelés vált kérdésessé. Ez számottevően kihat az egész vállalat működésére, hiszen a gyömrői gyár a PEVDI egységei közül a legeredményesebb, a vállalat nyereségének 75 százalékát itt termelik meg.

 

A teljes felújításhoz a PEVDI a Budapest Bank Rt.-től vett fel hitelt. A rekonstrukciót támogatta még a Chemolimpex Külkereskedelmi Vállalat, valamint az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság is. Így jött össze az a 100 millió forint, amiből megkezdhették a termelésbővítő, egyben környezetkímélő és energiatakarékos új berendezések beszerzését. A korszerű technológia egyik legfontosabb
eleme egy 330 ezer dollár értékű osztrák műgyanta lemezelő, amelyet íizingszerződés keretében bérelnek. A gép alkalmazásával csaknem megduplázzák a korábbi évi 2000 tonnás termelést, ugyanakkor kémiailag tisztább, egyenletesebb szemcseméretű, a világpiacon is jobban eladható műgyantát állítanak elő. Megszűnik a nehéz fizikai munka, a berendezés szinte emberi kéz érintése nélkül működik.

 

Az itt készített termékek nagy részét, évente félmillió dollár értékben, tőkés piacokon értékesítik. A termelés felfutása esetén akár meg is háromszorozhatják exportjukat.

 

Az új gépek telepítésével párhuzamosan megoldják a gyári szennyvizek kezelését is. Elkészült már az a 130 köbméteres medence, amelyben semlegesítik a termelés során keletkező szennyvizek savas vagy lúgos kémhatását, s kétszer annyi szennyvizet tisztíthatnak majd meg, mint korábban. Egy mesterséges ülepítő tavat is létrehoznak, amivel tovább javítják a gyárat elhagyó víz tisztaságát.

 

Új kazánokat építenek, és a levegőtisztaság érdekében a jelenlegi 10 méteres kéményt 21 méteresre nagyobbítják meg. S bár pótlólagos energiára szükség lesz, az új gépek fajlagos energiafelhasználása csak fele a réginek.

 

Folytatás hamarosan!

 

 

AEN

--------------------------------------------------------------------------------


Sorozatunk:

 

Folyamatosan bővülő „PEVDI” képgalériánk>

 

Bár elegendő információt sikerült összegyűjtenünk a témában, kérjük kedves olvasóinkat, ne tartsák magukban a PEVDI titkait, esetleges információikat, fotóikat várjuk az info@gyomroi-hirhatar.hu e-mail címre!

Utoljára frissítve: 2013-02-21 10:22:59

További híreink
Üdvözlet Kubából
A kies Kubából küldött forró üdvözletet polgármesterünk a hideg gyömrői télben pilledő rajongótáborának.
2020-02-22 10:07:35, Hírek, Vélemény Bővebben
A Grál lovag és az ő udvartartása
Furcsa csomagokat kézbesített a posta egyes gyömrői levelesládákba. A feladó egyelőre ismeretlen és azt sem tudni, milyen logika alapján válogatta ki a címzetteket.
2020-02-21 17:08:39, Hírek, Vélemény Bővebben
Gyömrő a térség éllovasává vált
Jó érzés olyan városban élni, ahol a lakosság már az új év első hónapjában megbizonyosodhat arról, mennyire jó kezekben van a város. Jó látni, hogy amíg más települések c...
2020-02-19 17:02:58, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem lesz fiatalokért felelős helyettes államtitkár az új Orbán-kormányban Rácz Zsófia – erről az RTL Híradó sz...
Bővebben >>