. Ma Jenő napja van.
A petíciók úttalan városa – Gyenes Petíció
2013-02-06 22:08:04
A petíciók úttalan városa – Gyenes Petíció

A petíciók úttalan városa – Gyenes Petíció

Petíció benyújtására készül Gyömrő testületének többségét adó Gyömrő 2000 kör a Pest Megyei Közgyűléséhez! Tíz éve Gyömrő városát vezető Gyömrő 2000 kör petícióval akarja felhívni a megye figyelmét arra, hogy a városban Megyei Útkezelő kezelésében lévő Dózsa György út és Bajcsy-Zsilinszky út teljes egészét újítsa fel, valamint gyalogátkelőhelyeket építsen, 500 vagy 1000 méter távolságra egymástól, ezzel lehetővé téve a forgalmas megyei úton, a biztonságos átkelést.


A kezdeményezés élére állt Gyenes Levente polgármester, ki felkérte a körzet önkormányzati képviselőit, hogy az előre megfogalmazott beadványt minél többen írják alá. Ígéretet tett arra, hogy minden csatornát felhasználva igyekszik eljuttatni a döntéshozókhoz ezt a jogos lakossági és önkormányzati igényt.

A város vezetőjeként, a harmadik ciklusát töltő Gyenes Levente polgármesterhez és a lokálpatrióta Gyömrő 2000 kör képviselőihez számos alkalommal fordultak a lakosok azzal a jogos igénnyel, hogy lobbizzon, a Megyei Útkezelő felé. Ezt az elhasználódott utat, valóban fel kell újítani, valamint a lakosok biztonsága érdekében, gyalogosátkelőkre is szükség van. Hiába volt a sok lakossági megkeresés és reklamáció, amit évről évre hallhattunk közmeghalhatásokon a panaszok eddig süket fülekre találtak. A Dózsa György és Bajcsy-Zsilinszky utakon kívül, Gyömrőn több olyan út is van ami felújításra szorulna, sőt olyan is amelyen aszfalt burkolat sincs. Ezek Gyömrői Önkormányzat hatáskörébe tartoznak és évek óta a lakosság kérésének ellenére, nem változik a helyzet. A Pataki lakótelep ügyében helyiek fordultak petícióval Gyömrő vezetőségéhez.

Tíz évnek kellett eltelnie, hogy a város vezetése belássa, valamit tennie kell. Azért azt csak remélni lehet, hogy ezt a hirtelen radikális lépést, Dr. Szűcs Lajos (FIDESZ) a Pest Megyei Közgyűlés elnöke nem fogja újabb támadásnak értékelni.

 

Az önkormányzat és pestmegye kapcsolata szempontjából megemlítendő, hogy több elhibázott lépésen van túl a vezetőség. 2012. áprilisában a Gyömrő 2000 kör, egyhangúan szavazta meg, hogy a város főterét Horthy Miklósról kereszteljék el, ezzel a gesztussal valószínű abban reménykedtek, hogy kormányon lévő Fidesz-KDNP szimpátiáját megszerzik. Nem sikerült, csak a jobbikét. Ezt a szélsőséges párthoz erősen kötődő Barikád nevezetű hetilap lapjain olvashattuk is.

 

A helyi Fidesz Horthy ide, vagy oda, folyamatos jogos kritikát fogalmazott meg és fogalmaz meg a helyi város vezetésével szemben, amit májusban a kormánypárthoz köthető Heti Válasz című lapban olvashattunk. A Heti Válasz arról számolt be, hogy Gyömrő Város Önkormányzata úgy kötötte meg szerződéseit és úgy hozta meg döntéseit, hogy azokkal folyamatosam „egy bizonyos körbe tartozó” vállalkozásnak, az üzleti érdekeit szolgálta ki.

 

Sikertelenek voltak a tárgyalások a járásközpontok kialakításában is. „Egészen addig szeretnénk kardoskodni a gyömrői járás kialakítása mellett, míg el nem érjük célunkat” írta Mezey Attila a Gyömrő újság hasábjain, aztán levéllel, majd személyesen megkeresték Navracsics Tibort, közigazgatatási és igazságügyi minisztert. Nem lettünk járás központ.

 

2013. február 1. napján a város kilátástalan gazdasági helyzete miatt kereste meg az illetékes igazgatási szervet Gyenes Levente polgármester, Mezey Attila alpolgármester, valamint Kissné Páska Andrea pénzügyi vezető. A Belügyminisztériumban, Tállai András államtitkár Úr meghívására egyeztetés zajlott Gyömrő hitelkonszolidációjával kapcsolatban. A tárgyaláson csak annyit sikerült elérni, amit bármely Magyarországon bajban lévő önkormányzatnak, hogy talán lesz lehetőség akár a 70%-ot meghaladó hitelátvállalásra is.  A minisztériumi egyeztetéseken szinte minden önkormányzat szembesítette a döntéshozókat a települési költségvetések problémáival, a nem befoltozható pénzügyi hézagokkal, a kötelező feladatok finanszírozhatatlanságával. Márciusban megindulnak a következő körös tárgyalások ezek orvoslására. Sikerekről még ez ügyben sem beszélhetünk sajnos.

 

Nem könnyű helyzetben van a város vezetése ezt el kell ismerni, de a múlt hibás döntéseinek érződnek negatív hatásai. Reméljük, hogy a készülő petíciónak lesz eredménye és azt is, hogy ezt minél több gyömrői párt, civil szervezet és ami legfontosabb a város lakossága is támogatni fogja.

 

Ehhez talán a az első lépést meg is tette Gyömrő Város Önkormányzatát többségben kormányzó Gyömrő 2000 kör, hiszen az alábbi kéréssel fordul a helyi emberekhez és talán a szervezetekhez is:

„Kérünk mindenkit, álljanak kezdeményezésünk mellé és segítsünk mind az önkormányzatnak, mind a Dózsa György út – Bajcsy-Zsilinszky út mentén és a környező utcákban élőknek, hogy ez a probléma is megoldásra kerülhessen.”

 

PJ

Utoljára frissítve: 2013-02-06 22:14:27

További híreink
Gyömrő lett a térség leggondozatlanabb városa
A térség településeinek összevetése után érte el Gyömrő ezt a nem éppen büszkeségre okot adó címet. Az eddig közterületeinek arculatára pedánsan ügyelő kisváros ma az elh...
2020-07-07 09:33:36, Hírek, Aktuális Bővebben
A személyforgalom előtt lezárják az országhatárokat
Összefogásra szólított fel egyben további szigorító intézkedéseket jelentett be a kormányfő a parlamentben.
2020-03-16 12:40:41, Hírek, Aktuális Bővebben
A járvány ellenére is engedélyezik a piacozást Gyömrőn
Sokan értetlenül állnak azelőtt, hogy a polgármester nem tartja járványügyi szempontból kockázatosnak a vasárnapi gyömrői piac megtartását. Mások szerint nem kell túlreag...
2020-03-15 12:24:11, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Török Krisztina
Ha már nekünk (Pataki ltp.) nem sikerült semmit elérni a petícióval legalább városunk vezetőinek adtunk egy ötletet.
2013-02-19 10:21:11

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Beluga vodka messze földön ismert és keresett prémium márkás italnak számít, méghozzá a kifogástalan minőség...
Bővebben >>