. Ma Márk napja van.
A kormány eltitkolta, hogy felfüggesztették a MAB nemzetközi tagságát
2014-02-11 14:02:21
A kormány eltitkolta, hogy felfüggesztették a MAB nemzetközi tagságát

A kormány eltitkolta, hogy felfüggesztették a MAB nemzetközi tagságát

Az európai felsőoktatás legtekintélyesebb nemzetközi minőségbiztosítási szervezete az ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) felfüggesztette a Magyar Akkreditációs Bizottság tagsági viszonyát. A döntésről a szervezet elnöke, Padraig Walsh értesítette még január 17-én a MAB elnökét, Balázs Ervint.


A döntés egyenes következménye annak, hogy a kormány előterjesztésére az Országgyűlés többsége elfogadta a Nemzeti Felsőoktatási Törvényt, s az abban szereplő előírásokkal megszüntette a MAB függetlenségét. A törvény gyakorlatilag kormányirányítás és ellenőrzés alá vonta a Magyar Akkreditációs Bizottságot, amely addig szakmai alapon működött és döntött a magyar felsőoktatási intézmények, egyetemek, főiskolák minőségbiztosításáról. A nemzetközi szervezet döntése két évre megvonta a MAB-tól a teljes tagsági jogot, s ez súlyos tekintélyvesztést jelez, főként annak tükrében, hogy a korábbiakban elismerésként a MAB főtitkára az ENQA alelnöke is volt.

 

A kormány és a Felsőoktatási Államtitkárság a nemzetközi szervezet határozatáról nem adott semmiféle tájékoztatást, eltitkolta azt. A 2014-es felvételi eljárás időszakában, a felvételi jelentkezések benyújtási határideje előtt különösen súlyos és botrányos eljárás ez. Érettségizők tízezrei készülnek a vizsgáikra, gondolkodnak arról, hogy hová, melyik intézménybe adják be jelentkezésüket, a kormány pedig e folyamat közben nem ad tájékoztatást egy a magyar felsőoktatás helyzetét, nemzetközi kapcsolatait, a hallgatók külföldi ösztöndíj és tanulmányi lehetőségeit komolyan érintő kérdésben.

 

Az MSZP azt követeli, hogy a kormány haladéktalanul tájékoztassa a felvételire készülő fiatalokat, családtagjaikat, a teljes magyar nyilvánosságot az ügy minden részletéről, egyben vállalja, hogy a kormányváltás után helyreállítja a MAB teljes függetlenségét és eljár annak érdekében, hogy ez a magyar felsőoktatás egészét megszégyenítő nemzetközi döntés mielőbb hatályon kívül kerüljön, s helyreálljon a Magyar Akkreditációs Testület tekintélye - írja közleményében  Hiller István, országgyűlési képviselő.


Utoljára frissítve: 2014-02-11 14:07:19

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>