. Ma Auguszta napja van.
A hollandoké a bronzérem
2014-07-13 00:55:02
A hollandoké a bronzérem

A hollandoké a bronzérem

A hollandoké a bronzérem, borzalmas bírói ítéletek


A holland válogatott szerezte meg a bronzérmet a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, ugyanis a szombati helyosztón 3-0-ra legyőzte a hazai csapatot.

 

A hollandok a 3. percben Robin van Persie büntetőjével szereztek vezetést, majd a 16. percben Daley Blind talált a hálóba. Mindkét találatban főszerepet játszott az algériai Dzsamel Hajmudi játékvezető, akinek az első esetnél - mivel a 16-oson kívül történt - csak szabadrúgást kellett volna adnia, valamint ki kellett volna állítania az utolsó emberként szabálytalankodó Thiago Silvát, a másodiknál pedig lesről engedte el a hollandok akcióját. A sípmester a második félidőre is tartogatott egy hajmeresztő hibát, ugyanis nem adott meg a braziloknak egy jogos büntetőt, helyette Oscarnak adott sárga lapot színészkedésért. A végeredményt a 90. percben Georginio Wijnaldum állította be.

 

A négy évvel ezelőtt második Oranje története során először nyert bronzérmet vb-n, míg a brazilokkal 1966 és 1974 után harmadszor fordult elő, hogy sorozatban két vb-mérkőzésen hagyták el vesztesen a pályát, ráadásul a tornák történetében most kapták a legtöbb gólt, szám szerint 14-et.

 

Bronzmérkőzés: Hollandia-Brazília 3-0 (2-0)

 


Brazíliaváros, Mané Garrincha Nemzeti Stadion, 69 000 néző, v.: Dzsamel Hajmudi (algériai)
    gólszerzők: van Persie (3., 11-esből), Blind (16.), Wijnaldum (90.)
    sárga lap: Robben (9.), De Guzman (35.), Vlaar (43.), illetve Thiago Silva (2.), Fernandinho (54.), Oscar (68.)

 Hollandia: Jasper Cillessen (Michel Vorm, 90.) - Dirk Kuyt, Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi, Daley Blind (Daryl Janmaat, 70.) - Jordy Clasie (Joel Veltman, 90.), Georginio Wijnaldum, Jonathan De Guzman, Arjen Robben - Robin van Persie
   

Brazília: Júlio César - Maicon, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell - Luiz Gustavo (Fernandinho, a szünetben), Paulinho (Hernanes, 57.) - Oscar, Ramires (Hulk, 73.), Willian - Jo

 

 I. félidő:  3. perc: Robben óriási lendülettel lépett ki a védők között, Thiago Silva utolsó emberként, még a 16-os előtt lerántotta, a játékvezető azonban duplán bakizott, ugyanis a piros helyett csak a sárga lapot mutatta fel a brazil játékosnak, a hollandoknak pedig büntetőt ítélt, amit van Persie magabiztosan lőtt a bal felső sarokba (1-0).

 

16. perc: Robben indult meg, majd kiugratta a jobb szélen felfutó - egyébként lesen lévő - De Guzmant, a középpályás beadását David Luiz amatőr módon középre fejelte ki, Blind a 11-es pontnál így levehette a labdát, majd még igazított is egyet rajta és higgadtan a léc alá bombázott (2-0).

 

II. félidő:  90. perc: Robben ugratta ki a jobb oldalon hatalmas lendülettel felfutó Janmaatot, a védő középre tett labdáját Wijnaldum hat méterről a bal alsó sarokba lőtte (3-0).

 

 

Luiz Felipe Scolari, a brazilok szövetségi kapitánya hat helyen változtatott a németekkel szemben 7-1-re elveszített elődöntőben pályára küldött kezdőcsapatához képest, ennek ellenére csapata borzalmasan kezdte a találkozót: az elődöntőről eltiltás miatt hiányzott Thiago Silvát már a második percben ki kellett volna állítani, mivel utolsó emberként lerántotta Robbent, igaz, a játékvezető abban is hibázott, hogy az esetnél büntetőt ítélt a hollandoknak, amelyet Robin van Persie értékesített. Ez volt a brazil csapat 12. bekapott gólja a világbajnokságon - a 100. a tornák történetében -, ami negatív rekord a dél-amerikai futballnagyhatalom esetében, az eddigi csúcs az 1938-as viadalon kapott 11 gól volt.

 

Nem sokkal később növelték előnyüket a hollandok, ezúttal David Luiz - valamint újfent az algériai játékvezető és asszisztense - hibázott hatalmasat, amelyet a pályafutása első válogatott gólját szerző Daley Blind használt ki. A folytatásban a brazilok fokozatosan kijöttek a sokkos állapotból és több lehetőségük is volt a szépítésre, ez azonban elmaradt.

 

 

A fordulást követően már jóval összeszedettebb csapat benyomását keltette a brazil gárda, igaz, ez helyzetekben nem mutatkozott meg. Scolari tanítványai a félidő közepén szépíthettek volna, de a játékvezető ezúttal is negatív értelemben került a középpontba, ugyanis Daley Blind egyértelmű, büntetőt érő szabálytalanságát követően Oscarnak adott sárga lapot műesésért. A hajrára úgy tűnt, a brazilok beletörődtek a vereségbe, ugyanakkor a hollandoknak még maradt erejük és kedvük támadni, ezt pedig az utolsó percben Wijnaldum használta ki, beállítva ezzel a végeredményt.

 

 

 Louis van Gaal, a hollandok szövetségi kapitánya - akinek ez volt az utolsó mérkőzése az Oranje szakvezetőjeként, ugyanis a Manchester United irányítását veszi át - még azt a gesztust is megtehette, hogy az utolsó percben a harmadik számú kapusát, Michel Vormot is a pályára küldte.

 

MTI

Fotó: nz.sports.yahoo.com

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-07-13 00:57:35

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben
A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kampánya mögé.
2024-03-02 16:17:16, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori...
Bővebben >>