. Ma Valter napja van.
A gyömrői környezetpusztító, és a szenzációs táblái
2013-07-15 08:43:41
A gyömrői környezetpusztító, és a szenzációs táblái

A gyömrői környezetpusztító, és a szenzációs táblái

A napokban került a nyilvánosság elé, hogy egy földmunkákra szakosodott gyömrői vállalkozó a Rózsahegyen nagy mennyiségben tárol bontási hulladékot ami betont, gránitot, márvány törmeléket, temetőből származó bontott sírköveket és palatörmeléket is tartalmaz. A bontott hulladéktól megszabadulni akaró megrendelőktől begyűjti az inert hulladékot és nemes egyszerűséggel, nem egy hivatalosan működő hulladéklerakóba szállítja, hanem a Rózsahegyen konténer számra leborítja.

 

Az építkezésekről begyűjtött szállítmányokat a Péteri út mellett lévő telken mindenféle engedély nélkül kiborítja, és mint aki jól végezte dolgát elegánsan távozik. A szél elhordja a bontási törmelék porát szerte szét a városban, mely a rákkeltő tört pala azbesztjét is tartalmazza.

 

Az esetről értesültek az önkormányzat illetékesei a gyömrői mezőőr, közterület-felügyelet és a jegyző is. Az önkormányzat munkatársai július12-én a Kigye bejelentésére bejárást folytatattak a területen. Kiderült a terepszemle során, hogy a bejelentés megalapozott volt, így szabálysértési eljárást indítanak a gyömrői 5043/12 hrsz tulajdonosa ellen.

 

Súlyosabb viszont az eset, mint amilyennek látszott, mert a több köbméter bontási törmelék tört palát is tartalmaz mely egyik összetevője az azbeszt, ami veszélyes hulladéknak minősül. Ezért rendőrségi feljelentést is tesznek a Kigye indítványa alapján, mely büntetőeljárással végződhet. A vállalkozó tevékenysége megítélésük szerint a 2013. július 1-én hatályba lépett Btk. módosítása alapján -A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése - bűncselekmények csoportjába tartozik.

 

281/A. § (1) Aki

a) arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez,

b) engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve hulladékkezelési tevékenységet, illetve hulladékkal más jogellenes tevékenységet végez, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

(2) A büntetés bűntett miatt öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt a hulladékgazdálkodásról szóló törvény szerinti veszélyes hulladékra követik el.

 

Az ingatlan tulajdonosa a múlt hét pénteki bejárás után, sajátos módot talált arra, hogy tudassa mindenkivel, ez magánterület és itt pedig azt csinál, amit akar. A vállalkozó gondolatait a maga fura módján hírül adta az éppen arra járó kíváncsiskodóknak, hogy ez bizony:

”Magán terület! Bemenni: Fényképez-ni Fátlopni Tilos. Figye-lünk Kame-rával Védett terület” Biztonsági kamera rendszerre van pénz, hiszen milyen fontos dolog látni azt, hogy ki az, aki ezt a törvénysértő hulladékkezelést lefüleli és fotókkal is alátámasztja.

 

Egy történetet, amit a környéken lakók meséltek mindenképpen megéri leírni, hiszen mindent elmond arról, hogyan lehet egy vetésből kétszer aratni. Meg nem erősített információk alapján a földmunkákkal is foglakozó vállalkozó felajánlotta az utcában lakóknak, hogy rendbe hozza az utat. Bontási törmeléket szórt az útra és ezért házanként húsz ezer forintot kért cserébe az ott lakóktól, olyan hulladékot amit egy bontást végző megbízásból szállított el. A meg nem erősített jelző itt azért fontos, mert a lakosok ezt az információt számlával bizonyítani nem tudták.

 

Az új hulladékgazdálkodás rendjének megsértéséről szóló törvény július 1-től lépett hatályba, így más megvilágításba helyezi az illegális inert hulladéklerakást, mely Gyömrőn gyakori. Az elkövetkező napokban, hetekben bizonyára vita, téma lesz, de az alapvető célkitűzés jogosságát nehéz megkérdőjelezni. Mint annyiszor, ebben az esetben is gyakorlat mutatja majd meg, hogy mennyire életképes a szabályozás, mindenesetre a törvénytől függetlenül az lenne a helyes, hogy lehetőséghez képest mindenki próbáljon tenni közvetlen környezete harmóniájáért.

 

 

GYH

 

 

 

Utoljára frissítve: 2013-07-15 14:30:30

További híreink
Egy héten át igazgatási szünet lesz
Jövő hétfőtől egy héten át zárva lesz a gyömrői polgármesteri hivatal, csökkentett módban működik majd az ügyeleti rendszer is.
2019-07-03 18:31:54, Hírek, Aktuális Bővebben
Várva várt felújítás kezdődik Gyömrőn
Megkezdődött a város két legforgalmasabb gyűjtőútjának, a Táncsics M. út körforgalomtól Dózsa Gy. útig terjedő szakaszának felújítása, ugyancsak új aszfaltot kap a Nefele...
2019-07-01 20:22:35, Hírek, Aktuális Bővebben
Figyelem! Hétfőn zárva lesznek a rendelők és a patikák
Zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők július 1-jén, hétfőn az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a Semmelweis-napon.
2019-06-30 12:30:28, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Még időben tankoljon fel vízzel, mert kedden zárva lesz a gyömrői artézi kút.
Bővebben >>