. Ma Gedeon napja van.
A fogamzásgátló tablettát szedő nők akár harminc évig védettek bizonyos daganatos betegségektől
2017-03-23 13:28:33
A fogamzásgátló tablettát szedő nők akár harminc évig védettek bizonyos daganatos betegségektől

A fogamzásgátló tablettát szedő nők akár harminc évig védettek bizonyos daganatos betegségektől

A tanulmány szerint a valaha fogamzásgátló tablettát szedett nők esetében kisebb az esélye a kolorektális (vastag- és végbélrák), méhnyálkahártya- vagy petefészekrák kialakulásának, mint azoknál a nőknél, akik soha nem szedtek ilyen pirulát.
    

A fogamzásgátló pirulák hatását vizsgáló eddigi leghosszabb távú kutatás eredményeit a tudósok az American Journal of Obstetrics and Gynaecology folyóiratban publikálták - ismertette az egyetem honlapja.
    

A tanulmány a rák minden típusának kockázatát felmérte a fogamzásgátlót szedő nők körében. Az eredmények azt mutatták, hogy a termékeny időszakban szedett pirulák miatt az élet későbbi szakaszában - amikor a legtöbb daganatos betegség kezdődik - sem alakul ki új rákkockázat. 
    

A brit Háziorvosok Királyi Kollégiuma 1968-ban indította el a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos kutatást, amelynek elsődleges célja a szájon át bevehető fogamzásgátló tabletták hosszú távú hatásainak vizsgálata volt.
    

A most közölt tanulmány vezető kutatója, Lisa Iversen, az Aberdeeni Egyetem alkalmazott egészségtudományi intézetének tudományos munkatársa. A vizsgálatban 46 ezer nő adatait dolgozták fel, amelyek akár 44 évre nyúltak vissza.
    

Iversen elmondta, hogy az eredmények szerint a fogamzásgátló tabletták bizonyos daganatos betegségek ellen védelmet nyújtó hatása a tabletták szedésének befejezése után még harminc évig tart. Emellett az elemzés azt is kimutatta, hogy az idő előrehaladásával nem jelentkezik új rákkockázat ezeknél a nőknél.
    

"A fogamzásgátló tabletták hatásával kapcsolatos eddigi leghosszabb távú kutatás eredményei megnyugtatóak. Különös tekintettel arra, hogy a tablettát szedők élete során nem növekedik meg a rák kialakulásának kockázata, és a tabletta szedése akár harminc évre védelmet nyújt bizonyos fajta ráktípusok ellen" - foglalta össze a tudós.


MTI

További híreink
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Színes Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Színes Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati m...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>