. Ma Emma napja van.
A budapesti ingatlanpiaci trendek az agglomerációban is érvényesülnek: a lendület Gyömrőn is lassult
2017-07-24 12:04:19
A budapesti ingatlanpiaci trendek az agglomerációban is érvényesülnek: a lendület Gyömrőn is lassult

A budapesti ingatlanpiaci trendek az agglomerációban is érvényesülnek: a lendület Gyömrőn is lassult

 

 

Háromszoros eltérés a megyék között

 

Budapesten éves viszonylatban mintegy 16%-kal bővültek az átlagos ingatlanárak, a községekben viszont alig 2%-os volt az emelkedés – vagyis szinte stagnált a piac. A tavalyi év során Nógrád és Somogy megyében csökkentek az átlagárak – utóbbi esetben a 2015-ös drágulás miatt érthető a mérséklődés. Ebben az időszakban az országos szinthez viszonyítva nagyobb mértékű volt a bővülés Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas, valamint Hajdú-Bihar megyében. Az árak tekintetében – a fővárost követően – Győr-Moson-Sopron, Pest és Hajdú-Bihar megye vezeti a listát, ehhez képest Nógrádban 3,5-szer alacsonyabb árszint tapasztalható. 2016-ban a kereslet is élénkült, a tranzakciószám elérte a 150 ezres nagyságrendet, így a forgalom 14%-kal haladta meg az előző éves adatokat.


Nem állt meg az agglomeráció ingatlanpiaca

 

A lakáspiacon mutatkozó 2015-ös árrobbanást követően a tavalyi évben visszafogottabb volt a változás, az árak azonban továbbra is kétszámjegyű emelkedést mutattak hazai szinten. Idén tovább lassult a tendencia és az első hat hónapban mindössze 8%-kal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak. A területi eltérések az egyes régiók, megyék mellett a fővárosi agglomeráció városai között is élesek. Míg Kistarcsán idén 10%-kal csökkentek, addig Budaörsön, Vecsésen és Monoron 4-5%-kal, Gyömrőn, Szigetszentmiklóson és Gödöllőn 8-9%-kal, Dunaharasztin pedig 13%-kal drágultak az átlagos Ft/m2 árak. 

 

Az átlagos ingatlanárak változása a fővárosi agglomeráció egyes településein (2017 január és június között)


Az áremelkedés üteme gyakran nem tükrözi az egyes településeken jelenleg tapasztalható árszínvonalat. A fővárosi agglomeráció viszonylatából kimagaslók a budaörsi ingatlanok átlagárai, ehhez képes a Gyömrőn eladó családi házak 31%-kal kedvezőbb négyzetméterenkénti árakon kerülnek meghirdetésre. Ebben a szegmensben az érdeklődők alacsonyabb – 215 és 250 ezer Ft/m2 közötti – átlagárakra számíthatnak Vecsésen, Szigetszentmiklóson, Gödöllőn és Dunaharasztin, Monoron pedig 161 ezer Ft/m2 körül alakulnak az átlagos négyzetméterenkénti árak.

 


Átlagos ingatlanárak a fővárosi agglomeráció egyes településein (Ft/m2, 2017 júniusi adatok alapján)


A téglalakások piacán is hasonlóan alakul az egyes városok sorrendje: Budaörs ebben az esetben is kiemelkedik a 450 ezer forintot meghaladó átlagos Ft/m2 áraival, ehhez viszonyítva több mint 100 ezer forinttal maradnak el a környező településeken meghirdetett ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai. A Dunaharasztin, Gödöllőn, Vecsésen, illetve Szigetszentmiklóson eladásra kínált lakások átlagosan 300 és 350 ezer Ft/m2 áron vásárolhatóak meg – ebben a szegmensben Monoron is ez az árkategória érvényesül.


Kiemelkedő a júniusi forgalom

 

A lakáspiacra jellemző ciklikusság az idei év forgalmi adatain is tükröződik. Júniusban az adásvételek száma közel 13 ezer volt, ami a tavalyi rekordhónaptól 12%-kal marad el, ugyanakkor a 2017-es viszonylatban ez a legkiemelkedőbb hónap. Az év első negyedévében érvényesülő áresés nem bizonyult tartósnak, az Országos Lakásár-index ismét történeti csúcsra emelkedett, ehhez azonban hozzátartozik, hogy az eladók átlagosan 3%-kal csökkentették a meghirdetett árakat, illetve a vásárlók további 9%-ot tudtak alkudni. 



 

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>