. Ma Emma napja van.
3 milliárd forintnyi értéket teremtett az italos kartonok
2015-01-30 21:21:23
3 milliárd forintnyi értéket teremtett az italos kartonok

3 milliárd forintnyi értéket teremtett az italos kartonok

Tavaly 23 százalékra nőtt az italos kartondobozok szelektív gyűjtési aránya Magyarországon, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) adatai szerint a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított tejes, illetve gyümölcsleves dobozok mennyisége elérte a 2700 tonnát, ami 120 tonnával több, mint egy évvel korábban.

 

Az IKSZ pénteki tájékoztatása szerint tavaly 420 millió darab italos kartondoboz került forgalomba Magyarországon. A magyarországi háztartások átlagosan évi 120 dobozt használtak el, vagyis minden harmadik napon a szemétgyűjtőbe dobtak egyet. Ezeknek azonban még mindig csak 23 százaléka, 28 darab került a szelektív gyűjtőkbe, lehetővé téve ezzel újrahasznosításukat.


Az IKSZ tízéves fennállása alatt Magyarországon mintegy 16 500 tonna italos karton került a szelektív hulladékgyűjtőkbe, amely számításaik szerint 3 milliárd forint gazdasági értéket hozott létre, figyelembe véve a megtakarított hulladéklerakási díj, a szolgáltatók által igényelhető támogatás, a kinyert papír és a megmentett fák értékét - közölte az egyesülés.


Az italos kartondobozok szelektív gyűjtési arányát a folyamatos környezeti nevelési programok megvalósítása mellett a szelektív gyűjtés infrastruktúrájának egységesítésével lehet tovább növelni, érdemben közelíteni a 44 százalékos uniós átlaghoz - idézi a közlemény Baka Évát, az IKSZ ügyvezető igazgatóját.


Jelenleg településenként különbözik a száz százalékban újrahasznosítható csomagolóanyag gyűjtésének módja. Az italos kartonok szelektív gyűjtésének egyik gátja az IKSZ tapasztalatai szerint, hogy a lakosság nem tudja, melyik szelektív gyűjtőedénybe kell dobnia az italos kartondobozokat.


Az IKSZ az italos kartonok és a műanyag szelektív hulladék egybegyűjtését javasolja, mert a hulladékok válogatása során a műanyagból jelentősen könnyebb és gazdaságosabb különválogatni az italos kartondobozokat, mint például a papírból - áll a közleményben.

 

MTI

 

 

 

 

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az utasbiztosítás az, ami legalább annyira fontos egy külföldi út előtt, mint bármi egyéb, amit beleteszünk ...
Bővebben >>