Array ( [city] =>

Gyömrő Budapest határától délkeleti irányban, alig 8 kilóméternyire fekszik. A Gödöllői dombság szélén elhelyezkedő település 2001-ben kapta meg a városi rangot. Lélekszáma folyamatosan növekszik, a lakosok száma 2010-ben meghaladta a 16.000 főt. Gyömrő nevével írásos formában 1274-ben találkozhatunk először, innen datálják a település kialakulását. Az évszázadok során rengeteg ismert hazafi töltött el hosszabb-rövidebb időt a faluban: Csokonai Vitéz Mihály, Kazinczy Ferenc, Kossuth Lajos, Táncsics Mihály,stb. Kétség kívül Gyömrő legmeghatározóbb családja a Telekiek voltak.  A Teleki család jelenléte egyben a fejlődés záloga volt. Gr. Teleki József kastélyt épített Gyömrőn, Gr. Teleki Sámuel a ma is álló kastély építtetője, Gr. Teleki Sándor létrehozta a községi könyvtárat, Gr. Teleki Tibor fáradhatatlan munkájának köszönhetően 1913-ban megalakult a Gyömrői Járás.

Gyömrőn komoly Rákóczi-hagyomány van életben,ami nagyrészt a település határában 1705. július 3-án elmondott Rákóczi-beszédből táplálkozik. A fejedelem itt és ekkor mondott buzdító beszédet csapatainak, mely beszéd igazi kuriózumként írásos formában is fennmaradt.


A város közelmúltjának és jelenének elsőszámú ékköve a Tófürdő. Az 1920-as évek elején az akkori téglagyárat elöntötte a földből feltörő víz, helyén tó keletkezett. Dr. Okolicsányi Kuthy Dezső felismerte a víz gyógyhatását (érelmeszesedés, reuma ellen), és strandfürdőt nyitott. Az 1950-es években, majd a rendszerváltás után a tó és környéke teljesen lepusztult, gazdátlanul lett az enyészeté. 2003-ban az akkori városvezetés fogott bele egy nagyszabású, mintegy 300 millió forint értékű felújításba, melynek eredményeként 2009-ben már több mint 50.000 fizetővendég fordult meg a Tófürdőn! A város évről-évre látványosan fejlődik mind infrastruktúrális, mind pedig kulturális értelemben. Igen komoly lehetőséget jelent Gyömrőnek, hogy alig 7 km-re helyezkedik el a nemzetközi Liszt Ferenc repülőtértől, és több irányból is gyorsan és jól megközelíthető.  

 

Alapadatok Gyömrőről:

 

Gyömrő város a Gödöllői - Monori dombvidék közepén fekszik, A Monori Kistérség tagja.
Teljes területe 26,51 km², belterülete 6,45 km²

Lakosságszám: 16.133 fő (2010)

Népsűrűség: 593 fő /km2

 

A város úthálózata teljes egészében aszfaltozott. (4 utca kivételével) A településen egy bölcsőde, három óvoda (plusz tagóvoda), három általános iskola és egy gimnázium működik.

 

 

Gyömrő címere:

 

Álló pajzs. A címerpajzsot egy hasítás és vágás négy mezőre osztja. A jobb felső arany mezőben egy zöld szilfa áll. A bal felső zöld és arany mezőben a zászló színein négy fehér csillag helyezkedik el. A felső és alsó címer részt két ellentétes irányba folyó /kék/ patak választja el. A jobb alsó mezőben Árpádsávos zászló. A bal alsó zöld mezőben vörös könyv és fehér diáktoll.

 A jobb felső mezőben lévő szilfa utal a környék őshonos fájára. A bal felső mezőben lévő csillagok a régi Simon Mihály féle okiratból ismert címerből átemelt. A jobb alsó mezőben az Árpádsávos zászló részlet utal a település honfoglaláskori keletkezésére. A bal alsó mezőben a könyv és a toll jelképezi a település oktatásban betöltött szerepét.

 

Gyömrő zászlója:

 

135x90 cm-es méretű lobogó, sárga-zöld színű 1:1 arányban vízszintesen osztva. Középen a település címerének rajzolata domborított hímzéssel és színekkel, a végén arany rojtozattal.

)